Znanstvenik u Australiji otišao na kampiranje. Otkrio najdlakaviju bubu na svijetu?

Foto: Tweed et al./AJT

Entomolog koji je otišao kampirati u Queenslandu, Australiji, je tijekom odmora u divljini pronašao neobičnu vrstu životinje koja bi mogla biti najdlakaviji kukac u Australiji, ili čak na svijetu.

James Tweed sa Sveučilišta Queensland, koji inače proučava kukce na otoku Norfolk u Tihom oceanu, je za božićne praznike 2021. kampirao u zaleđu grada Gold Coast. Jednom prilikom je pri izlasku iz šatora na tlu primijetio čudnu kuglicu. Prvo je pomislio da se radi o izmetu, ali kada je bolje pogledao shvatio je da se ispred njega nalazi neobična crveno-crna dlakava buba dugačka 10 milimetara.

"Nije neuobičajeno da je buba dlakava, ali ovoliko – to je stvarno neobično"

Ubrzo je shvatio da se radi o do sada neotkrivenoj vrsti strizibube, obitelji s oko 36.000 podvrsta. Dlakavi kukac je uskoro nakon toga dobio i svoje stručno ime - Excastra albopilosa, što u prijevodu znači "iz kampa, bijela i dlakava", piše New Scientist

"Postoji dosta kornjaša koji su vrlo dlakavi. Ali ovaj je stvarno jedinstven zbog svojih šara i dužine dlake. Nije neuobičajeno da je buba dlakava, ali ovoliko – to je stvarno neobično. Za sada ne znamo sa sigurnošću zašto je ovaj kukac toliko dlakav. Jedno od mogućih objašnjenja je da na taj način izgleda kao da je zaražen gljivicama, što odbija grabežljivce", kazao je Tweed.

Pretražili kamp, nisu našli više primjeraka

Stručnjaci su nakon otkrića ove bubice pretražili područje kampa zbog dodatnih primjeraka, ali nisu otkrili još takvih stvorenja. Izgleda da se radi o dosta rijetkoj vrsti. "Čupavac" kojeg je pronašao Tweed se sada nalazi kao ogledni primjerak u Australskoj nacionalnoj zbirci insekata. 

"Vjerojatno se radi o relativno rijetkoj vrsti. Međutim, možda je i uobičajena, ali za sada nismo pronašli gdje živi. Koliko znamo, možda prebiva u krošnjama drveća, koje za sada nismo istražili", rekao je Tweed. 

Istraživanje naziva Excastra albopilosa, a remarkable new genus and species of Lamiinae (Insecta: Coleoptera: Cerambycidae) from southeastern Queensland, Australia objavljeno je u časopisu Australian Journal of Taxonomy. 

Pročitajte više