FOTO U SAD-u nađeni nevjerojatno veliki virusi s "ručicama" i "frizurama"

Foto: Blanchard et al./bioRxiv

Znanstvenici su na malom šumskom području u blizini Bostona u SAD-u otkrili nevjerojatnu raznolikost divovskih virusa s do sada neviđenim oblicima. Uzorak tla su prikupili 2019. u Harvard Forestu, a zatim poslali u Institut Max Planck u Njemačkoj kako bi ga tamo pregledali elektronskim mikroskopom. 

Na Max Plancku su otkrili da u malome uzorku čuči hrpa divovskih virusa širine do 635 nanometara. Mada su ovi mikroorganizmi manji od najvećeg do sada pronađenog virusa (koji je širok 1500 nm), puno su veći od uobičajenih sorti na koje nailazimo. Primjerice, duljina virusa koji uzrokuje covid-19 iznosi 50-140 nm. 

Udovi, frizure, kljunovi... 

"Zapanjujuće, u samo nekoliko stotina grama šumskog tla smo pronašli veću raznolikost nego kod svih do sada izoliranih divovskih virusa zajedno", kazali su znanstvenici. Jedan od tih egzotičnih divovskih virusa imao je velike udove raspoređene u simetričnom uzorku, za što su stručnjaci rekli da nalikuje izgledu kornjače (slika dolje), piše Science Alert.

Drugi virus je imao duge cijevi koje izviru na sve strane, podsjećajući na Meduzu iz starogrčke mitologije. Neke se moglo posložiti u kategoriju pod nazivom "frizura", s obzirom na to da su imali neuredne glave, odnosno vlakna različitih duljina na vrhovima, dok su drugi nalikovali sokolu, tj. imali strukturu sličnu kljunu.  

Najveći divovski virus 

Divovski virusi koji parazitiraju na algama se proučavaju već desetljećima, ali je ovo znanstveno polje posebno zaživjelo kada je 2003. u rashladnom tornju u Engleskoj prvi put pronađen divovski virus duljine 400 nm. Stručnjaci su ga nazvali mimivirusom jer je oponašao izgled bakterija. 

Zatim je 2010. u Čileu otkriven megavirus od 700 nm, a 2013. je u jezeru u Melbourneu nađen pandoravirus velik 1000 nm. Ime je dobio po mitskoj Pandorinoj kutiji. Rekord za sada drži 1500 nm širok Pithovirus sibericum, divovski virus koji se skrivao u sibirskom permafrostu 30.000 godina. Otkriven je 2014. nakon otapanja leda. 

Istraživanje naziva Amazing structural diversity of giant virus-like particles in forest soil možete pogledati ovdje

Pročitajte više