FOTO U Varaždinu se održava regionalna vježba obrane od poplava

Foto: Hina

VARAŽDINSKA županija ovog tjedna domaćin je međunarodne, regionalne terenske vježbe IPA FLOODS – VARAŽDIN 2017, a u četvrtak je vježba obrane od poplave izvedena na rijeci Dravi kod Varaždina.

Kako bi se testiralo djelovanje i interoperabilnost multinacionalnih modula civilne zaštite te prezentirali obrana od poplava, prepumpavanje vode pumpama visokog kapaciteta, spašavanje iz poplavljenih kuća i medicinska potpora, u vježbu je uključeno 526 sudionika iz nacionalnih timova Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Turske, dva modula civilne zaštite iz Njemačke i Italije te organizatori vježbe iz Hrvatske. Vježba se provodi u okviru IPA FLOODS – Programa prevencije pripravnosti i odgovora u slučaju poplava u državama zapadnog Balkana i Turske.

Scenarij velikih poplava

Prema scenariju vježbe, Varaždinsku su županiju pogodile velike poplave i zatražena je međunarodna pomoć.



„Vježba je počela u ponedjeljak kada je Hrvatska od Europske unije zatražila međunarodnu pomoć i cijeli dan je provjeravana komunikacijska procedura. Timovi su stigli u utorak u poslijepodnevnim satima i cijelu srijedu su radili na lokacijama Trnovec, Kućan Ludbreški, Veliki Bukovec i Mali Bukovec. Danas su se na Varaždinskom jezeru timovi spojili u jedan da se štitimo od velikog vodnog vala koji dolazi rijekom Dravom i potencijalno ugrožava grad Varaždin“, pojasnio je Igor Milić, koordinator projekta iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Rizik od katastrofe


Vježbu na rijeci Dravi kod Varaždina pratio je i ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić. Podsjetio je da Hrvatska ima tri značajna rizika od katastrofa – poplave, potrese i požare na otvorenom.



„Cilj ove vježbe je da vidimo kako Hrvatska na najbolji način može primiti pomoć drugih država, da ona stigne na vrijeme i da se stavi u funkciju. To je dosta složena zadaća s dosta barijera. Jezik je jadna od njih. Oprema je možda drukčija. Prelazak granice je složeno pitanje. Sve smo to ovih dana u Varaždinu vježbali“, rekao je Lozančić.

Prema prvim ocjenama, vježba je zadovoljila te pokazala da postoji visok stupanj koordiniranosti lokalnih i međunarodnih snaga. Ravnatelj DUZS-a naglasio je da, osim sposobnosti primanja pomoći, što se provjeravalo ovom vježbom, Hrvatska ima i sposobnosti pomagati drugima, što je u posljednje vrijeme pokazala za poplava u BiH te požara u Izraelu.

Pročitajte više