FOTO, VIDEO Uragan nosi sve pred sobom, karipski otoci skršeni, ima i mrtvih. Florida se evakuira

Foto: FAH, video: YouTube

EKSTREMNE vremenske nepogode glavna su vijest na medijskim naslovnicama diljem svijeta. Rekordne količine padalina i poplave uzrokovane uraganom Harveyjem ubile su najmanje 60 ljudi, a raseljeno ih je više od milijun.

> Stižu fotografije: Uništen slavni aerodrom


Dok se stanovništvo oporavlja od tog uragana, Karibima i južnim dijelovima SAD-a prijeti uragan Irma, jedna od najsnažnijih atlantskih oluja ovoga stoljeća.

Za Djevičanske otoke, Portoriko i Floridu proglašeno je stanje pripravnosti, a već traju evakuacije s otoka Key Westa na krajnjem jugu Floride.

Vjetar puše brzinom od 360 km/h

Uragan pete kategorije, najviše na ljestvici kojom se mjeri intenzitet uragana, kreće se u smjeru zapada-sjeverozapada brzinom od 22 km na sat i približio se Angulli, Britanskim Djevičanskim otocima, istočnom rtu Portorika, a možda prijeti i Haitiju.

Središte oluje, promjera oko 50 km, zadržalo se oko sat i pol iznad Svetog Bartolomeja i zatim je zahvatilo Sveti Martin. More snažno udara u obalu i njen veći dio je poplavljen, naglašava Meteo France, koji ističe da udari vjetra pušu brzinom od 360 km/h.

Velike materijalne štete

Materijalne štete su već velike, rekla je Annick Girardin, francuska ministrica prekomorskih teritorija i dodala da u tom području ima puno srušenih krovova i da vlada velika zabrinutost za dva otoka na kojima se oko 7000 osoba odbilo skloniti u zaklone.


Na Svetom Martinu su uništene četiri kuće čvrste gradnje, što navodi na zaključak da su slabije kuće potpuno uništene, upozorio je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerard Collomb. Irma je uzela i prve žrtve baš na francuskom prekomorskom teritoriju. Kako piše BBC, dvije osobe su poginule na otocima Sveti Martin i Bartolomej, a dvije su teško ozlijeđene. No, svi strahuju da će konačne brojke biti puno veće, posebno zbog činjenice što tisuće ljudi nisu otišle u skloništa već su ostali kod kuće.

"Zasad se govori o dvjema žrtvama i dvjema teško ozlijeđenim osobama. No moguće su vrlo vrlo brze promjene", izjavila je ministrica Annick Girardin za kanal BFMTV prije polaska za Guadeloupe kamo francuske vlasti šalju humanitarna pojačanja.

U nizozemskom dijelu otoka lokalni mediji izvještavaju o ogromnim štetama. Na Svetom Bartolomeju "vjetrovi jačaju, kuća se trese", ispričao je telefonski 57-godišnji Bruno, koji je preživio uragane Hugo, Marylin, Luis, Gonzalo, Georges i ocijenio da je Irma jači uragan od Gonzala i Marylin.

Evakuacije na Floridi

Uragan Irma je prisilio zrakoplov kojim putuje papa Franjo u Kolumbiju da izmijeni putanju. Uz uragan vjetrovi pušu 295 km/h, prema Američkom centru za uragane (NHC).


Uragan je, kako se čini, poštedio francuski otok Guadeloupe, smješten južnije na Antillima, gdje je u srijedu ujutro izdana crvena uzbuna za uragane.

Meteo-France ističe da je Irma već zabilježena kao povijesno snažan uragan.

Američki predsjednik Donald Trump je za Djevičanske otoke, Portoriko i Floridu proglasio stanje pripravnosti. Već traju evakuacije s otoka Key West, na krajnjem jugu Floride.


Pročitajte više