FOTO Voda ušla u srednju školu u Obrovcu, do osnovne se ne može prići

Foto: Zadarska županija

Uslijed poplave u Obrovcu, voda je ušla u prizemlje srednje škole, dok se do osnovne ne može prići. Zbog novonastalih okolnosti nastava se ne održava u osnovnoj i srednjoj školi. I dalje nema struje na lijevoj strani obale Zrmanje, u užem centru grada, javlja Ravnateljstvo civilne zaštite.

Vodostaj Zrmanje u Obrovcu stagnira od ranih jutarnjih sati te se kreće od 301 do 302 centimetra, što je najviši vodostaj od kad postoje mjerenja.

Zrmanja je u Obrovcu danas dosegnula nikad zabilježen vodostaj od 302 centimetra i raste, a prethodni je rekord bio čak 39 centimetara niži (263 cm), što znači da je stanje "vrlo ozbiljno", rekao je Hini voditelj zadarske Službe Civilne zaštite Mario Andrić.

“Za sada su u Obrovcu pod vodom samo neki poslovni prostori i par kućanstava, ali nitko nije životno ugrožen. No znamo da vodni val Otuče iz Gračaca dolazi u Zrmanju i pripremamo obranu od još višeg vodostaja”, rekao je Andrić, koji je osobno stigao u Obrovac.

Pohvalio je požrtvovnost Državne interventne postrojbe iz Rijeke i Splita, te vatrogasce koji na lijevoj obali Zrmanje nizvodno od mosta cijelu noć i prijepodne utvrđuju nasip i stavljaju vreće na vrh.

Direktorica iz Hrvatskih voda: Nitko ovako nešto nije mogao očekivati

Irina Putica, direktorica Hrvatskih voda za slivove južnog Jadrana nalazi se u Obrovcu. Za Index je rekla da je vodostaj Zrmanje jutros od 5 sati stabilan, na 301 centimetar, ali je enormno velik u odnosu na obrambeni nasip koji je izgrađen.

"To je prvi put da je vodostaj ovoliki. Voda se jučer od podne do navečer u 19.15 podigla za 146 centimetara, a najveći dotok se dogodio od 18.30 do 19.15, tada se sve ovo dogodilo. Dosad je ugrađeno 6000 vreća s pijeskom, imamo 200 vreća u pripremi i 3000 smo naručili. Nitko ovako nešto nije mogao očekivati. Najavljeno je još padalina, pratit ćemo sve i poduzeti sve moguće potrebne radnje da zaštitimo stanovništvo", rekla je Putica Indexovoj reporterki koja se nalazi u Obrovcu.

Vatrogasni zapovjednik: Sve ono što se ispumpa, ponovno se vrati u središte Obrovca

"Borimo se s poplavama i u Gračacu i Obrovcu, uslijed velikih oborina posljednjih dana. Došlo je do bujične poplave u Gračacu, a ta voda koja je ušla u rijeku Otuču, podigla je vodostaj rijeke Zrmanje. Došlo je do izlijevanja rijeke Zrmanje, od jutros traje borba s poplavom. Vatrogasci i druge službe su na terenu. Nažalost, ne možemo fizički ukloniti svu vodu dok ona naplavljuje iz rijeke Zrmanje. Sada je stagnacija, to je dobra vijest, a podižemo zečje nasipe da bi se spriječilo prodiranje vode te da bi s pumpama mogli ukloniti vodu iz središta grada", rekao je za HRT Matej Rudić, županijski vatrogasni zapovjednik dodajući da pumpe trenutno ne mogu previše pomoći jer sve ono što se ispumpa, ponovno se vrati u grad.

"To je Sizifov posao, dok ne spriječimo prodiranje u centar grada, ne možemo vodu ispumpati", dodaje zapovjednik Rudić dodajući da će šteta biti velika. "Nažalost, prognoza je da će biti još padalina, nadamo se da ćemo uspjeti riješiti stvari ovdje prije nove kiše". 

Pročitajte više