Fotografije nestalih na MUP-ovoj internet stranici

POLICIJA je na Internetu počela objavljivati podatke i fotografije o nestalim osobama, nadajući se da će uz pomoć javnosti riješiti što više takvih slučajeva.

Na MUP-ovoj Internet stranici (www.mup.hr) trenutačno se nalaze fotografije, osobni podaci i okolnosti nestanka 16 hrvatskih državljana - 12 muškaraca i četiri žene.

No, oni nisu sve osobe za kojima se traga, jer za objavu njihovih podataka na Internetu policija treba dobiti dozvolu obitelji, odnosno osoba koje su prijavile nestanak.

"Nadamo se da će pomoć građana ubrzati rješavanje takvih slučajeva iako su se oni i dosad rješavali vrlo uspješno", rekao je za Hinu Denis Pavelić, voditelj Odsjeka kriminalističke evidencije Ravnateljstva policije.

Prema policijskoj evidenciji, u Hrvatskoj se nestalima smatra oko 800 osoba a gotovo 50 posto nestanaka veže se uz ratna stradanja. Povratkom mirnodopskih okolnosti broj nestanaka vratio se u "normalne okvire", a broj neriješenih slučajeva godišnje se kreće od sedam do devet posto, kazao je Pavelić.

U prošloj godini prijavljeno je 1.666 nestanaka, a 1.617 slučajeva je riješeno. Do početka travnja ove godine prijavljen je nestanak 216 osoba, a policija je riješila 484 takva slučaja, od kojih su neki preneseni iz ranijih godina.

Ali "riješenim slučajem" policija naziva i situacije u kojima su nestale osobe pronađene mrtve. Prošle je godine zabilježeno 50 takvih slučajeva, dok je u prvom tromjesečju 2003. pronađeno 16 mrtvih osoba, čiji je nestanak ranije prijavljen.

U većini smrtnih slučajeva riječ je o samoubojstvu ili nesreći, a u posljednjih deset godina tek se nekolicina pronađenih leševa nestalih povezivala s nasilnom smrću, kao i otmicama ili krađom organa, tvrdi Pavelić.

"Misterioznih nestanaka vrlo je malo, a većina nestalih uglavnom su osobe s psihičkim tegobama, skitnice, ovisnici, maloljetnici s problemima u obitelji ili zaboravljive starije osobe", pojasnio je.

Uzroci brojnih prijavljivanja nestanaka čak su i trivijalne naravi, poput nenajavljenih odlazaka na put ili teenagerskih "bjegova" od kuće zbog školskih neuspjeha, no takvi slučajevi brzo se rješavaju.

Kako se veliki broj nestalih sam udaljio iz svoje okoline iz socioloških i zdravstvenih razloga, policiji u potrazi često pomažu razne ustanove zadužene za socijalnu i zdravstvenu skrb, kao i službe spašavanja kada osobe nestanu primjerice na planinarenju ili u teškim vremenskim nepogodama.

No, postupanje u svakoj potrazi određuje se s obzirom na vrstu nestanka i životne okolnosti nestale osobe. Zato je za kvalitetnu potragu potrebno što ranije prijaviti nestanak i utvrditi motiv, jer povratne informacije diktiraju daljnji rad.

Otvaranjem javnosti putem Interneta policija očekuje veći broj "povratnih informacija", no, kako je taj projekt tek u začetku, MUP još nema podataka je li objavljivanje fotografija već pomoglo u pronalasku neke nestale osobe.

Pročitajte više