Fox News o pretresu Trumpovog imanja: Ovo je urota, najveći napad u povijesti SAD-a

Screenshot: FoxNews

NAKON što su agenti FBI-a izvršili pretres na imanju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na Floridi, konzervativni mediji istog su trena stali u njegovu obranu i oštro napali Joea Bidena i njegovu administraciju.

Od Fox Newsa, Newsmaxa i Blazea do brojnih desničarskih blogera, komentatora na YouTubeu i društvenim mrežama, svi imaju gotovo identične stavove. 

"Ovo je preventivni državni udar"

"Nažalost, moram reći da više ne vjerujem da u ovoj našoj veličanstvenoj zemlji postoji jednakost pred zakonom niti da je pravda jednaka za sve", rekao je voditelj Fox Newsa Sean Hannity. Radi se o uroti protiv Trumpa i pokušaju da se spriječi njegov povratak na vlast, rekao je Hannity tijekom svog monologa.

Biden koristi ministarstvo pravosuđa u borbi protiv svog najstrašnijeg političkog suparnika, dodao je.

"Ovo mi izgleda skoro kao preventivni državni udar", rekao je voditelj konzervativnog talk showa Buck Sexton za Fox News.

"Ovo je tako pogrešno, tako tiranski", rekao je komentator Blazea Steven Crowder na snimci u kojoj poziva na rat, piše NPR. Video je u osam sati imao više od 600.000 pregleda.

"Treba postojati brdo za koje si spreman umrijeti. Ovo je to brdo", rekao je Crowder, ali je kasnije rekao da to nije poziv na stvarno nasilje. Gledatelje je pozvao da se "vatrom bore protiv vatre".

"Bidenova administracija ispalila je metak među oči ove Republike", rekao je voditelj Fox Newsa Mark Levin u svojoj radijskoj emisiji. "Ovo je najveći napad u povijesti Republike. Ovo je napad na sve Trumpove pristaše", rekao je Levin.

Matt Schlapp, predsjednik Američke konzervativne unije, napisao je za Fox da je incident pokazao da je SAD postao "zemlja Trećeg svijeta".

"Demokrati će pokušati ubiti Trumpa"

Bivši zapovjednik njujorške policije Bernard Kerik rekao je za Newsmax kako vjeruje da će demokrati pokušati ubiti bivšeg predsjednika.

U većini konzervativnih medija fokus nije na predmetu istrage, već bijesu zbog njenog provođenja. Na Fox Newsu se u jednom trenutku pojavio natpis: "Bidenov FBI pretražuje dom potencijalnog suparnika na izborima 2024."

Bijela kuća tvrdi da je Joe Biden doznao za pretragu Trumpovog imanja iz medija i da ga do sinoć ministarstvo pravosuđa nije obavijestilo o istrazi. 

Biden je za medije rekao da ministarstvo pravosuđa postupa neovisno u ovakvim predmetima, dok dio ljevice optužuje državnog odvjetnika SAD-a Merricka Garlanda da je njegovo postupanje prema Trumpu previše blago i oprezno.

Fox se udaljavao od Trumpa, sad je došlo do preokreta

Posljednjih tjedana Fox News se postupno udaljavao od Trumpa. Njegovim govorima posvećivali su sve manje vremena, a fokus se prebacio na izvještavanje o guverneru Floride Ronu DeSantisu, izglednom kandidatu za republikansku nominaciju za predsjednika 2024. godine.

NPR u svojoj analizi navodi da je do preokreta došlo zbog istrage o Trumpovoj ulozi u napadima na Kapitol, ali i dvije tužbe zbog širenja dezinformacija o pokradenim izborima, zbog kojih bi Fox mogao ostati bez više milijardi dolara. Navodno ni vlasnik kuće Rupert Murdoch nikad nije posebno cijenio Trumpa, ali mu je taj savez odgovarao u određenom trenutku.

Međutim, sve se vratilo na stare postavke nakon vijesti o pretrazi Trumpovog imanja.

"Kad ponovno dobijemo vlast, vrijeme je da svi budu pozvani na odgovornost - vojno vodstvo, civilno vodstvo, državna služba, oni koji su u Kongresu zlorabili svoju moć - svi oni moraju biti pozvani na odgovornost", rekla je Foxova Laura Ingraham. 

Snažne implikacije na republikansku stranku

Glavni politički voditelj Bret Baier jučer je potragu nazvao "političkom bombom".

Tek je voditelj emisije Fox & Friends Steve Doocy istaknuo da je direktora FBI-a Christophera Wraya nominirao upravo Trump 2017. godine.

Način na koji se Fox News bavi ovim pitanjem ima duboke implikacije na politiku republikanske stranke i rascjepkani konzervativni politički pokret u SAD-u, a posebno je važan za milijune Trumpovih pristaša, koji su ogorčeni posljednjim izborima i očekuju Trumpov povratak na vlast.

Pročitajte više

 

Pročitajte više