Splitski svećenik koji mora na sud zbog veličanja NDH ostao bez riječi

Foto: HRT/Facebook

FRA LUKU PRCELU nazvali smo danas kako bi smo čuli njegova razmišljanja o prekršajnom postupku kojeg je povelo Državno odvjetništvo zbog mise koju je početkom svibnja prošle godine prenosio HRT.

Prcelu je Državnom odvjetništvu prijavila novinarka Nataša Škaričić, no utvrđeno je da nema kaznene odgovornosti, odnosno, obilježja kaznenog djela javnog pozivanja na nasilje i mržnju, ali da postoje elementi prekršajne odgovornosti iz članka 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Zatražena je maksimalna kazna od 200 DEM u kunskoj protuvrijednosti.

Fra Prcela bez komentara

Nažalost, splitski svećenik iz crkve Svetog Dominika nije bio od razgovora.

"Nemam komentara", bilo je sve što smo čuli od fra Prcele prije nego je prekinuo vezu.

Šteta. Htjeli smo ga pitati je li istina da mu je suđenje ispod časti i da ne namjerava doći do suda, kako se priča. Kako smo doznali na Prekršajnom sudu u Splitu, fra Prcela kao okrivljenik u ovom postupku i nije dužan doći na suđenje već može poslati pismeno očitovanje.

Tako, recimo, ni Kerum nije došao na suđenje za vrtiće nego je poslao pisanu obranu.

Godinama služio misu za Pavelića

Početak suđenja zakazan je za 15. ožujka. Sva je prilika da fra Prcelu nećemo vidjeti u Prekršajnom sudu, no Škaričić je najavila svoj dolazak, sud će je saslušati kao svjedokinju.

Fra Luka Prcela godinama je držao misu za poglavnika Antu Pavelića, a u spornoj misi koju je prenosio HRT obrušio se na predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Nije joj mogao oprostiti izjavu da je NDH bila zločinačka.

Pročitajte više