Francois Hollande hvali vojnike koji su onesposobili napadača u Parizu

Foto: Hina

FRANCUSKI predsjednik Francois Hollande pohvalio je vojnike koji su u petak onesposobili napadača na muzej Louvre u Parizu i time spriječili mogući teroristički napad.

"Ova operacija je zasigurno spriječila napad o čijoj terorističkoj prirodi nema sumnje", rekao je Hollande tijekom susreta s čelnicima zemalja članica Europske unije na Malti.

"Sada je na pravosuđu da provede potrebnu istragu", dodao je.

Pokrenuta istraga nakon napada

U Parizu je objavljeno da je pokrenuta istraga nakon napada na najposjećeniji muzej na svijetu.

Louvre će se ponovno otvoriti u subotu, najavila je francuska ministrica kulture Audrey Azoulay.

"Muzej je ostao zatvoren tijekom poslijepodneva radi sigurnosti, te će se otvoriti sutra", rekla je ministrica tijekom konferencije za medije.

Francuska je pod posebnim režimom izvanrednog stanja

Prema načelniku policije, napadač naoružan mačetom, "nasrnuo je na policajce i vojnike" u Carroussel du Louvre, trgovačkom centru blizu muzeja, izgovorio prijetnje i uzviknuo "Allahu Akbar". Vojnik je ispalio pet metaka i napadača pogodio u trbuh.

Oko 250 posjetitelja koji su bili u muzeju u trenutku napada zadržani su na distanci i sklonjeni u "osigurani" dio muzeja, kazao je.

Francuska je pod posebnim režimom izvanrednog stanja nakon napada u studenom 2015. u Parizu te vojnici svakodnevno vrše ophodnju ulica glavnog grada i turističkih znamenitosti.

Pročitajte više