Francuska 2016. zaustavila čak 24 tisuće cyber-napada, priprema se za reprizu američkih izbora

Foto: Twitter

FRANCUSKA je najavila unaprjeđenje svojeg sustava cyber-sigurnosti zbog sve većeg straha da bi ruski hakeri mogli ponoviti napade koje su navodno izveli prije američkih izbora, prema procjeni američke obavještajne zajednice.

Ministar obrana Jacques Yves Le Drian kazao je da francuske obavještajne agencije pokušavaju "usvojiti lekcije za budućnost" iz izvještaja njihovih američkih pandana, prenosi Daily Telegraph.

Le Drian je dodao da je, ako se Rusija zaista uplela u američke izbore, to napad na zapadnu demokraciju. Francuska "nije ništa manje" ranjiva na napad istog tipa, naglasio je.

Ugroženi vojni, telekomunikacijski, medijski, prometni, električni i vodovodni sustavi

Francuska je spriječila čak 24 tisuće cyber-napada, uključujući napade na svoje sustave upravljanja vojnim dronovima. Telekomunikacijski, medijski, prometni, električni i vodovodni sustavi također su izloženi riziku, naveo je Le Drian, koji nadgleda reformu cyber-sigurnosti.

Francuska vojska planira udvostručiti broj posebno obučenih "cyber-vojnika" koji će do 2019. iznositi 2600 ljudi, uz dodatnih 600 računalnih stručnjaka.

Prijetnja je očita i iz cyber-napada na francuski televizijski kanal TV5 Monde u travnju 2015. koji je nakratko potpuno prekinuo njegov program. Iako je odgovornost preuzela grupa Cyber kalifat, navodno povezana s Islamskom državom, francuska istraga zaključila je da iza napada stoje ruski hakeri.

Guillaume Poupard, ravnatelj Nacionalne sigurnosne agencije za informatičke sustave, upozorio je: "Ne možemo se ponašati kao da problem ne postoji. Napadači koji su utjecali na američke izbore mogu to opet pokušati u Francuskoj. Moramo biti spremni."

Dva pro-ruska kandidata na ovogodišnjim izborima

Odnosi između Francuske i Rusije postali su zategnuti nakon ruske aneksije Krima i vojne intervencije u Siriji. Predsjednik Francois Hollande odgovorio je poništenjem ugovora o prodaju francuskih ratnih brodova Rusiji i odigrao ključnu ulogu u nametanju sankcija toj zemlji.

U francuskim predsjedničkim izborima ove godine sudjelovat će čak dva kandidata s izraženim pro-ruskim stavovima: Francois Fillon, kandidat Republikanske stranke (desni centar) i Marine Le Pen, kandidatkinja Nacionalne fronte (krajnja desnica).

Izabrani američki predsjednik Donald Trump odbacio je optužbe o ruskom uplitanju u izbore i komentirao da samo "glupi ljudi" ne žele bolje odnose s Rusijom.

 

Pročitajte više