Francuska daje početnih 30 milijuna eura za "francuski CNN"

FRANCUSKA će iduće godine potrošiti 30 milijuna eura za novi globalni televizijski kanal na francuskom jeziku, svojevrsnom "CNN a la francaise", objavio je u četvrtak premijer JeanPierre Raffarin.

Okončavši višemjesečna nagađanja o sudbini kanala, za kojega se osobito zalaže predsjednik Jacques Chirac, Raffarin je rekao da će vlada napraviti rebalans proračuna u 2005. godini kako bi osigurala početna sredstva za taj projekt.

Chirac je na osnivanje međunarodnog televizijskog kanala pozvao još 2002. godine s ciljem jačanja francuske diplomacije, koja je dobila novi poticaj nakon Chiracova protivljenja američkoj invaziji na Irak.

Rafarin je prihvatio ponudu državne televizije i privatne postaje TF1, dodavši da se projektu mogu pridružiti i drugi televizijski kanali.

Francuska se, zajedno s još dvije stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a Rusijom i Kinom, zauzima za "multipolarni" pristup međunarodnim odnosima. Te su zemlje kritične prema, kako kažu, dominaciji Sjedinjenih Država kao jedine svjetske supersile.

Službeni Pariz smatra da će pomoću međunarodnog televizijskog kanala na francuskom jeziku, ustrojenog po modelu američkog CNN-a, konkurirati dominaciji SAD-a, osobito u arapskom svijetu s kojim je Francuska tradicionalno tijesno povezana.

Pročitajte više