Francuska dogovorila prodaju ratnog broda Rusiji

FRANCUSKE vojne vlasti objavile su danas da su pozitivno odgovorile na zahtjev Rusije da im sagrade i isporuče ratni brod tipa Mistral, što je prvi takav slučaj vojne suradnje između Rusije i zemlje članice NATO saveza, objavio je BBC.

Iako još nisu poznate pojedinosti oko toga gdje će se i u kojem roku sagraditi brod, za sada je objavljeno kako Francuska razmatra zahtjev Rusije za isporuku još tri slična broda u budućnosti.

Gradnju prvog Mistrala odobrio je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, a predstavnik francuske agencije za oružje DGA Jacques de Lajugie novinarima je potvrdio da Rusija pokazuje interes za isporukom još tri takva broda, no odluka o tome još nije službeno donesena.

Vojni brod Mistral, nosivosti 23.000 tona i vrijedan oko 500 milijuna eura, tip je jurišnog broda za prijevoz pješaštva, helikoptera i vojnih vozila, a svojim bi karakteristikama, kako se ističe, trebao značajno modernizirati ruske vojne trupe.

No BBC navodi kako bi podatak o kupnji francuskog jurišnog broda, s kojeg se mogu lansirati i vojna amfibijska vozila, mogao uznemiriti zemlje bivšeg Sovjetskog saveza, a posebno Gruziju, koja je u kolovozu 2008. godine imala kraći vojni sukob s Rusijom.
 
Ruskom narudžbom jednako su uznemireni i predstavnici NATO-a, posebno predstavnici američke vojske, koji upozoravaju kako bi se brod mogao upotrijebiti i protiv zemalja članica Alijanse, a neimenovani američki visoki vojni časnik, koji zajedno s ministrom obrane Robertom Gatesom uskoro putuje u Pariz, otvoreno je kazao kako će imati pitanja za Francusku vezana uz rusku narudžbu.

Pročitajte više