Francuska fregata "Courbet" u Rijeci

Francuska fregata "Courbet", jedan od najboljih i najsuvremenijih ratnih brodova, uplovila je danas u riječku luku i to je prvo uplovljenje nekoga francuskog ratnog broda u Rijeku nakon Domovinskog rata.

Zapovjednik broda kapetan fregate Thierry Meillour kazao je da je danas za posjeta Zapovjedništvu 5. korpusa HV-a otvorena mogućnost suradnje u razminiranju hrvatskog podmorja u kojem ima eksplozivnih sredstava još iz 2. svjetskog rata, pri čemu bi francuska mornarica pomogla svojim znanjem i iskustvom.

Kazao je da je fregata u posjet Jadranskom moru došla u zadnji trenutak umjesto fregate "Lafayette" koja je morala hitno otploviti u misiju u Obalu Bjelokosti.

"Courbet" je već bio u Baru i Kopru, a iz Rijeke će otploviti u Neum.

Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Francois Saint-Paul istaknuo je da je taj posjet nastavak dobre suradnje dviju država. Ocijenio je kvalitetu hrvatskih pomorskih znanstvenika i inženjera visokom, rekavši da Francuska sudjeluje u školovanju tih znanstvenika, ali i na vojnom polju u provedbi zajedničkih vojnih vježba.

"Courbet" je dug 125 metara, ima 152 člana posade, naoružan je s osam raketa, brodskim topom i sustavom protuzračne obrane.

Nakon nosača zrakoplova "Charles de Gaulle" to je drugi brod po veličini francuske ratne mornarice. Porinut je 1997., a ubraja se među najsuvremenije i najbolje ratne brodove na svijetu. U Rijeci ostaje do 2. prosinca.

(Hina) xdsil yln

Pročitajte više