Francuska i Austrija traže alternativan status Turske u EU-u

FRANCUSKA i Austrija u srijedu su se na sastanku veleposlanika Europske unije, posvećenom odlučivanju o uvjetima za početak pregovora sa službenom Ankarom, angažirale oko traženja neke alternative turskom punopravnom članstvu u Uniji, dok je istodobno Cipar zatražio da Turska službeno prizna tu republiku.

Za samo koji tjedan na summitu 16. i 17. prosinca čelništvo EU-a u Bruxellesu će odlučiti hoće li, kada i kako početi pregovore s Turskom.

"Francuzi i Austrijanci traže neki treći put, neku alternativu punopravnome članstvu", rekao je jedan diplomat nakon sastanka na kojem su zemlje članice raspravljale o konačnim zaključcima za bruxelleški summit.

Neke zemlje, među njima Britanija i neke nove članice EU-a iz istočne Europe, smatraju da ne smije biti diskriminiranja Turske te da je jedini cilj pregovora tursko članstvo u Uniji.

Nijedna zemlja na sastanku nije bila protiv otvaranja pregovora o članstvu s Turskom, kažu diplomati.

"Ciprani su bili prilično oštri i zahtijevali su priznanje, priznanje i samo priznanje svoje republike", rekao je jedan diplomat.

Na tom su sastanku veleposlanici razgovarali o prvome nacrtu zaključaka koji će postaviti stroge, ali ne i nepremostive uvjete Turskoj, i ostalim kandidatima za članstvo u EU-u.

Turska se želi osloboditi pritiska i u srijedu je priopćila da ne može priznati Cipar prije nego što se postigne političko rješenje za problem toga podijeljenoga otoka. "Naše je mišljenje veoma jasno. Još nema rješenja (na Cipru).

Dok nema rješenja, nema ni priznanja", prenijela je državna novinska agencija Anadolija riječi ministra vanjskih poslova Abdullaha Gula koji je u posjetu Sloveniji.

Turska priznaje samo enklavu ciparskih Turaka na sjeveru otoka, i ondje drži oko trideset tisuća vojnika.

Pročitajte više