Francuska i dalje traži ukidanje embarga na oružje za Kinu

Francuska i dalje traži ukidanje embarga na oružje za Kinu i misli da Europsko vijeće neće promijeniti mišljenje, izjavio je u četvrtak u Pekingu francuski premijer Jean Pierre Raffarin.

"Francuska će i dalje tražiti ukidanje embarga i ne vidi što bi moglo navesti Europsko vijeće da promijeni mišljenje", rekao je Raffarin na konferenciji za tisak koju je održao zajedno s kineskim kolegom Wenom Jiabaoom, prenosi AFP.

Europski embargo na oružje nametnut je Kini nakon pokolja na Tiananmenu 1989., a njegovo ukidanje trenutačno je predmet rasprave u Europskoj uniji.

Luksemburško predsjedništvo trebalo je u prvoj polovici ove godine zaključiti modalitete ukidanja embarga. No, prihvaćanje antisecesionističkog zakona koji Pekingu ostavlja otvorenu mogućnost primjene sile proglasi li Tajvan neovisnost i nedavni protujapanski prosvjedi u Kini dodatno su pogoršali situaciju.

Visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost EU Javier Solana rekao je u utorak u Parizu da bi embargo na oružje mogao biti ukinut "možda 2005. ili 2006."

Francuski je premijer u četvrtak na konferenciji za novinare, kako prenosi AFP, ocijenio da je antisecesijski zakon "potpuno kompatibilan s francuskim stajalištem" o Tajvanu.

U četvrtak popodne Raffarin bi se trebao sastati s kineskim potpredsjednikom Zengom Qinghongom.

(Hina) xdgk ydgk

Pročitajte više