VIDEO Francuska odala počast heroju koji je dao svoj život da bi spasio ljude od džihadista

Foto: Hina
 
FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je predvodio odavanje državne počasti potpukovniku Arnaudu Beltrameu, koji se tijekom talačke krize u supermarketu u Trebesu predao otmičaru u zamjenu za oslobađanje talaca. 
 
Beltrameovo herojstvo vratilo je vjeru naciji koja je ostala potresena nakon napada Marokanca Radouanea Lakdima koji je ponovno pokrenuo raspravu o tome kako se Francuska nosi s problemom radikalnih Islamista. 
 
Lakdim (25) je ubijen u petak navečer u jugozapadnom francuskom gradiću Trebesu nedaleko od Carcassonea, nakon što je ubio dvije osobe i teško ranio Beltramea, koji je poslije u bolnici podlegao ozljedama.
 
>>ODLAZAK HEROJA Umro je policajac koji se predao džihadistu da spasi živote talaca
 
Odavanje počasti policajcu započelo je minutom šutnje u barakama žandarmerije diljem Francuske, a potom je njegov lijes prekriven francuskom trobojnicom prenesen u pariški Les Invalides, nekadašnju vojnu bolnicu u kojoj je između ostalih pokopan i Napoleon Bonaparte.
 
 
"Drugi bi se, iako hrabri, kolebali ili bi oklijevali"
 
Građani su se okupili na ulicama kako bi popratili tu ceremoniju, a Macron se u dvorištu Les Invalidesa obratio naciji. 
 
"Prihvatiti smrt kako bi nevini preživjeli: to je znači biti vojnik", poručio je predsjednik. 
 
"Drugi bi se, iako hrabri, kolebali ili bi oklijevali", dodao je Macron, ustvrdivši kako je Beltrame primjer "francuskog duha otpora" i kako se pridružuje "skupini heroja koje je poštovao".
 
Beltrame se u Trebesu odlučio predati u zamjenu za taokinju, majku dvogodišnjeg djeteta, koju je otmičar držao u supermarketu kao živi štit. Pritom je ostavio upaljen svoj mobitel i time omogućio snagama sigurnosti da čuju što se događa unutra. Kad su čule pucnjeve, upale su u trgovinu i usmrtile napadača. 
 
Lakdim je Bertramea dvaput upucao i zadao mu više udaraca nožem, rekao je za AFP izvor blizak istrazi. 

Pročitajte više