Francuska poduzima akcije za spas otetih novinara

FRANCUSKA je u ponedjeljak pokrenula akcije usmjerene na oslobađanje Georgesa Malbrunota i Christiana Chesnota, novinara koje je 20. kolovoza u Iraku otela skupina pod nazivom Islamska vojska u Iraku.

Ministar vanjskih poslova Michel Bernier, koji se trenutno nalazi u Kairu, uputio je poziv otmičarima francuskih novinara da "u ime načela humanosti i poštivanja ljudskog bića, koji se nalaze i u samoj srži islama" puste novinare na slobodu.

"Christian Chesnot i Georges Malbrunot u Iraku rade svoj posao, kako bi svijetu objasnili i realno predočili stanje u zemlji i teške uvjete života iračkog naroda", kazao je šef francuske diplomacije.

On je otmičarima objasnio da Francuska njeguje jednakost i zaštitu svih vjera. Također je kazao da je islam, s pet milijuna muslimana u zemlji, druga religija u Francuskoj po brojnosti, te da je Francuska uvijek odbijala tvrdnju o sudaru Zapada i islama.

Bernier bi se tijekom dana trebao sastati s glavnim tajnikom Arapske lige Amr Moussom.

Kako bi osnažio akcije veleposlanstva u Bagdadu, Barnier je u glavni grad Iraka poslao glavnog tajnika ministarstva vanjskih poslova Huberta Colina de Verdierea u pratnji nekoliko visokih dužnosnika. Verdier je u stvari bivši glavni tajnik, jer je imenovan za veleposlanika u Alžiru, ali je Pariz odlučio produžiti njegovu funkciju.

U Parizu se navečer, na poziv dvaju domova francuskog parlamenta, na trgu Trocadero održava "ekumenski skup" potpore otetim novinarima. Udruga za zaštitu novinara Reporteri bez granica (RSF) pozvala je sve domaće i strane novinare u Parizu da se pridruže tom skupu.

Arapski intelektualci i vjerski predstavnici muslimanske zajednice također su najavili skup potpore pred zgradom Francuskog radija u Parizu.

Chesnot je honorarni suradnik Radio Francea i Radio France Internationalea (RFI) a Malbrunot je posebni izvjestitelj dnevnika Le Figaro i regionalnog dnevnika Ouest-France, te suradnik RTL-a.

Skupina Islamska vojska, koja je otela novinare, od Francuske traže ukidanje zakona o zabrani nošenja vela u javnim školama. Francuska je taj zakon donijela na temelju poštivanja laičkog načela, a odnosi se na zabranu isticanja vjerskih simbola svih religija u državnim školama.

Pročitajte više