Francuska ponovno proizvodi više nuklearne energije: "Možemo mirno dočekati zimu"

Foto: EPA

Proizvodnja iz francuskih nuklearnih elektrana vratila se na razine prije prosinca 2021., kada su mnoge nuklearke stavljene u mirovanje zbog pukotina nastalih uslijed korozije ili rizika povezanih s tim problemom, izvijestio je danas izvršni direktor EDF-a Luc Remont. On je pred francuskim parlamentarnim odborom za ekonomska pitanja ustvrdio da će EDF-ove nuklearne elektrane ispuniti svoje proizvodne ciljeve za 2023.

EDF je procijenio da će francuska nuklearna proizvodnja u 2023. dosegnuti 300 do 330 teravat-sati (Twh) nakon što je u 2022. bilježila najgoru godinu od 1988., s proizvedenih 279 Twh. Te godine je izvan pogona stavljeno 56 reaktora zbog rizika povezanih s pukotinama na cijevima nastalim uslijed korozije. EDF se nada postupnom povećanju proizvodnje na 400 TWh do 2030. godine.

"Možemo mirno dočekati zimu"

U međuvremenu, Remont je rekao da su francuske zalihe hidroenergije iznad prosječnih razina i da je potrošnja električne energije u zemlji i dalje niska, na procijenjenih osam do devet posto ispod razine prije energetske krize. "Sve to, dakle, pridonosi tome da možemo mirno dočekati zimu ako se pazi na proizvodnju na vrijeme i u pravim količinama i ako potražnja ostane pod kontrolom", kazao je Remont.

Francuska vlada pokrenula je mjere za smanjenje potražnje uoči prošlogodišnje zime zbog straha od nestašice električne energije u slučaju velikih hladnoća, što je sve povezano sa smanjenom opskrbom nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine. Francuska potražnja za električnom energijom ostala je ispod razine iz 2021. tijekom većeg dijela ove godine, pokazali su podaci LSEG-a.

Pročitajte više