FRANCUSKA POZIVA SAD I BRITANIJU DA ZAJAMČE SIGURNOST IRAČANIMA

Francuska je u subotu pozvala Sjedinjene Države i Veliku Britaniju da zajamče iračkom narodu sigurnost, nakon što su poslije pada režima Sadama Huseina uslijedile scene pljačke i bezakonja. L

"Važno je da se učini sve što treba za sigurnost stanovništva. Koalicijske snage na terenu imaju posebnu odgovornost", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Dominique De Villepin nakon razgovora s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom.

Na početku svoje turneje po zemljama Bliskog istoka, De Villepin je istaknuo da će biti potrebno neko vrijeme za obnavljanje sigurnosne situacije u kojem će američke i britanske snage igrati ključnu ulogu, ali i da je nužno da ta faza bude što kraća kako bi se dopustilo uspostavljanje iračke vlade.

Jedino UN može toj novoj vladi dati potreban legitimitet za izgradnju zemlje i mobiliziranje međunarodne pomoći za obnovu, dodao je francuski ministar.

De Villepin je kazao i da je, iako je Francuska vjerovala kako postoji alternativa ratu, s padom Sadama Huseina "okrenuta nova stranica" i da sada nema smisla govoriti o prošlosti.

(Hina) bis sd

Pročitajte više