Francuska preporučuje AstraZenecu samo starijima od 55 godina

Foto: Epa

NAKON što je jučer Europska agencija za lijekove (EMA) dala zeleno svjetlo za AstraZenecu, već je danas nekoliko europskih država nastavilo s programom cijepljenja tim cjepivom.

Otprilike petnaest zemalja nedavno je obustavilo uporabu tog cjepiva zbog moguće pojave ozbiljnih nuspojava poput stvaranja ugrušaka. No nakon objave EMA-e Indonezija, Njemačka, Francuska i neke druge zemlje ponovo su počele koristiti AstraZenecu.

"Preporučujemo AstraZenecu samo starijima od 55 godina"

Francuska Nacionalna zdravstvena uprava (HAS) odobrila je nastavak cijepljena AstraZenecom, ali je preporučila da se tim cjepivom cijepe samo osobe starije od 55 godina.

HAS je naveo tu preporuku jer su problemi s krvnim ugrušcima nakon cijepljenja AstraZenecom primijećeni samo kod osoba mlađih od 55 godina. U Francuskoj su zabilježena tri takva slučaja, piše Le Monde.

Smjernice će uskoro dobiti mlađi od 55 godina koji su već primili prvu dozu cjepiva AstraZenece, naveo je HAS. 

Prvo govorila da se AstraZenecom trebaju cijepiti mlađi od 65

Francuska je odobrila uporabu AstraZenece početkom veljače kad je govorila da bi to cjepivo trebali primati samo mlađi od 65 godina. Predsjednik Emmanuel Macron tada je rekao da je cjepivo AstraZenece "kvaziučinkovito" za one starije od 65. 

Francuska je to ograničenje ukinula tek početkom ožujka.

Pročitajte više