Francuska prodaje milijune doza cjepiva protiv svinjske gripe

FRANCUSKA se ovih dana pridružuje mnogim europskim zemljama  koje su počele prodavati svoje zaliha cjepiva protiv svinjske gripe, jer je broj doza koje su naručili mnogo veći od onog koji im je potreban za borbu protiv pandemije.

Francuska je na cjepivo potrošila 869 milijuna eura, a kao i mnoge druge europske zemlje, sada se našla u nezavidnoj situaciji u kojoj je potražnja za cjepivom vrlo mala. Kupili su 94 milijuna doza, što je jedna i pol doza na svakog stanovnika, no od listopada se cijepilo samo pet milijuna ljudi. Odlučili su prodati viškove kada su europski stručnjaci rekli da je za jednog čovjeka dovoljna jedna doza cjepiva.

Cjepivo prodaju Njemačka i Nizozemska

Kataru su Francuzi i Egipćani već uspjeli prodati oko 300 tisuća doza cjepiva, a pregovara se o kupnji još dva milijuna doza. Francuzi o prodaji pregovaraju i s Meksikom te Ukrajinom. Uz Francusku su i mnoge druge europske zemlje već počele prodavati svoje cjepivo protiv pandemijske gripe, a među tim zemljama su Njemačka i Nizozemska.

Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je prošlog tjedna kako je vrh pandemije prošao u Zapadnoj Europi, dok se bolest još uvijek razvija u centralnoj Europi te u dijelovima Azije. Nijemci su objavili kako su Moldavija, Kosovo, Mongolija i Maldivi već zatražili da im se cjepivo ustupi kao humanitarna pomoć. U svijetu je do sada svinjska gripa ubila najmanje 12.200 ljudi, najviše u SAD i Kanadi.

Pročitajte više