Francuska se mora suočiti s još jednim velikim štrajkom

OČEKUJE se da će se na stotine tisuća francuskih javnih dužnosnika pridružiti transportnim radnicima koji štrajkaju već drugi tjedan i koji su paralizirali čitavu zemlju.

Poštanski radnici, učitelji, kontrolori leta i bolničko osoblje prestali su s radom na 24 sata kako bi protestirali protiv planiranog smanjenja plaća i radnih mjesta, javljaju mediji. Studenti su revoltirani najavom da će sveučilišta dobiti više autonomije, što bi ih natjeralo da nađu oblike financiranja koji nisu državni.

Ovo će biti najveći prosvjedi protiv plana reformi predsjednika Nicolasa Sarkozyja od kada je u svibnju došao na vlast.

Sedam sindikata pozvalo je milijune radnika javnog sektora da se pridruže jednodnevnom štrajku. Sindikati se nadaju velikom odazivu jer se većina radnika protivi planovima vlade da ne zamjeni čak polovicu službenika kad odu u mirovinu.

Službeno je štrajk javnih službenika i studenata odvojen od štrajka transportnih radnika koji su u sedmom danu štrajka. Radnici koji rade u transportu pobunili su se protiv najave ukidanja mirovinskih povlastica za 500.000 aktivnih radnika i 1,1 milijun umirovljenika. Većina transportnih radnika zalaže se da se ova dva prosvjeda spoje u jedan. 

D.M.
Foto: AFP

Pročitajte više