Francuska se protivi vojnom napadu na Iran

FRANCUSKI ministar vanjskih poslova Alain Juppe danas  je rekao kako je Francuska "vrlo zabrinuta" oko moguće militarizacije iranskog nuklearnog programa, no protivi se ikakvom obliku vojne intervencije, smatrajući kako bi takav potez mogao izazvati nepopravljivu štetu, piše Reuters.

Juppe je izrazio zabrinutost oko sve češćih špekulacija da Izrael priprema vojni udar na iranska nuklearna postrojenja, a zabrinutost je naglašena i činjenicom da se očekuje skorašnje objavljivanje izvješća UN-ove Međunarodne atomske komisije, koje će pružiti uvid u nuklearnu aktivnost Teherana.

Izvještaj navodno sadrži dokaze koji upućuju na to da Iran gradi nuklearno naoružanje, što bi Francusku navelo da čvrsto podrži sankcioniranje Irana od strane UN-a, no Juppe kaže kako će njegova zemlja učiniti sve da se spriječi vojna akcija.

Zbog iranskog nuklearnog programa toj su islamističkoj republici već u četiri navrata bile nametnute sankcije.

Mogućoj vojnoj intervenciji i izraelskim prijetnjama napadom na Iran jučer se usprotivila i Rusija, smatrajući kako bi takav scenarij uvelike ugrozio globalnu sigurnost i izazvao nepredvidive posljedice.

Pročitajte više