Francuska se sprema za rat na moru

Foto: Profimedia

Francuska mornarica prebacuje svoj fokus u obuci na patrolne operacije kako bi se pripremila za rat protiv neprijatelja koji ih žele uništiti, kaže kontraadmiral Jacques Mallard, zapovjednik francuske borbene grupe nosača aviona.

Kada se Mallard 1990-ih pridružio oružanim snagama, glavne misije francuske mornarice bile su presretanje trgovaca drogom i borba protiv ilegalnog ribolova. Obuka se sastojala od uvježbavanja korištenja gumenjaka tipa Zodiac i hvatanja kriminalaca.

"Treniramo za ratovanje visokog intenziteta"

Sada se obuka fokusira na rat, rekao je Mallard. "Pomorska borba postaje sve vjerojatnija", rekao je za Politico. "Prelazimo iz svijeta u kojem smo bili prilično slobodni raditi što smo htjeli u svijet u kojem se češće osjećamo ugroženi... Sada treniramo za druge misije, posebno za ono što nazivamo ratovanjem visokog intenziteta."

Francuska je jedina zemlja EU koja upravlja nosačem zrakoplova na nuklearni pogon - Charles de Gaulle, koji nosi i nuklearno oružje. To je zapovjedni brod veće borbene skupine koja uključuje nuklearne podmornice, fregate i borbene zrakoplove tipa Rafalea.

Očekuje se da će francuska borbena grupa nosača aviona započeti misiju u Sredozemnom moru u narednim danima.

Ruski rat se proširio na Crno more, Huti napadaju u Crvenom moru...

Budući da se ruski rat protiv Ukrajine također proširio na Crno more, a Huti, pobunjenici koje podržava Iran, nemilosrdno napadaju ratne brodove i komercijalna plovila u Crvenom moru, zapadne se mornarice moraju prilagoditi novom okruženju sa "sve neobuzdanijim protivnicima", rekao je Mallard.

"Tu postajemo malo agresivniji, ili se barem pripremamo biti", nastavio je kontraadmiral.

"Treniramo borbu protiv nekog tko nas želi uništiti, a ne ilegalnih trgovaca"

"Mornari vježbaju borbu protiv nekoga tko nas želi uništiti. Ne nekog tko se želi baviti ilegalnom trgovinom, ne nekog tko želi ukrasti ribu, ne nekog tko nas želi gledati ili promatrati. Ne, protiv nekog tko nas želi uništiti", rekao je.

Godine 2021. francuska mornarica uvela je novu vježbu Polaris koja simulira pomorsku bitku. Ideja je staviti posade i plovila u stvarne borbene situacije koje "služe za razvoj imaginacije mornara".

"Malo je riskantnije, ali je vrlo korisno za taktičko razmišljanje", rekao je Mallard. U proljeće će francuska mornarica provesti vježbu tipa Polaris s talijanskom flotom.

Ne vide Kinu kao prijetnju

Iako se Francuska priprema za rat visokog intenziteta na moru, Pariz ne vidi Kinu kao neposrednu prijetnju, ali Sjedinjene Države je vide upravo takvom.

Kina ima "prilično restriktivnu viziju" slobode plovidbe i odlučila je usmjeriti svoje napore na kontrolu Južnog kineskog mora, rekao je Mallard, dodajući da francuski diplomati i političari redovito prozivaju Kinu da "destabilizira svjetski poredak pod vodstvom SAD-a".

Ali "Francuska se ne pozicionira prema bipolarnoj logici", rekao je. "Sve dok Kinezi nisu izvršili invaziju na otok La Réunion ili nas odlučili izbaciti s otoka Mayotte, nema razloga da Kineze izdvajamo kao našeg glavnog protivnika", rekao je, misleći na francuske otočne teritorije u Indijskom oceanu.

Pročitajte više