Francuska sredinom svibnja kreće s ublažavanjem mjera

Ilustracija: EPA

FRANCUSKA će početi ublažavati policijski sat i dopustiti kafićima i restoranima rad na terasama od 19. svibnja, piše regionalni list dok predsjednik Emmanuel Macron nastoji pronaći izlaz zemlje iz trećeg lockdowna.

Macron, koji je pod pritiskom poslovnih grupa i javnosti da ponovno pokrene gospodarstvo, najavio je u intervjuu za regionalne novine plan otvaranja Francuske koja je zatvorena već mjesec dana i koji će se provoditi u više faza. 

Plan predviđa da se početak policijskog sata pomakne s 19 na 21 sat od 19. svibnja pa na 23 sata od 9. lipnja prije potpunog ukidanja 30. lipnja. 

Muzeji, kina i kazališta moći će se ponovno otvoriti 19. svibnja. Strani turisti sa "zdravstvenom propusnicom" moći će ući u Francusku od 9. lipnja, prema rasporedu koji su objavile Quest France i druge novine. 

Privremen plan

Elizejska palača odbila je komentirati plan prije objave cjelovitog Macronovog intervjua u regionalnom listu. 

Plan je privremen i otvaranje bi se moglo odgoditi od regije do regije, ovisno o popunjenosti jedinica intenzivne njege ili više od 400 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, objavio je list Le Parisien. 

Glavni indikatori covida-19 u Francuskoj pokazali su neke znakove poboljšanja u srijedu. Francuska u tjedan dana prosječno ima 27.366 novih zaraza, u usporedbi s 38.000 zaraza dnevno kad se zemlja tek zatvorila. 

Francuska je od početka pandemije potvrdila 5.57 milijuna slučajeva koronavirusa i 103.947 umrlih.

Pročitajte više