Francuska traži "europsko rješenje" za humanitarni brod s migrantima

Foto: Hina/EPA

FRANCUSKA traži "europsko rješenje" prema načelu "najbliže sigurne luke" za humanitarni brod Aquarius, koji je tražio dozvolu za pristajanje u Marseilleu s 58 spašenih migranata, naveo je danas ured premijera.

Od početka krize koju je ovog ljeta pokrenulo zatvaranje talijanskih luka za migrante, Francuska se nije nikada složila s pristajanjem humanitarnih brodova u njezine luke, pozivajući se na pomorsko pravo prema kojem brodolomci trebaju biti iskrcani u najbližoj sigurnoj luci.

Brod Aquarius se nalazi u moru kod Libije

Aquarius se nalazi u moru kod Libije i u ponedjeljak je bio na putu prema Marseilleu, glavnoj francuskoj luci na Sredozemnom moru nakon što je od francuskih vlasti zatražio iznimno dopuštenje za iskrcavanje pedesetak migranata među kojima je 17 žena i 18 maloljetnika.

"Kao što smo više puta učinili posljednjih mjeseci, tražimo europsko rješenje prema načelu najbliže sigurne luke", odgovorio je ured premijera na pitanje kako će Francuska odgovoriti na traženje Aquariusa.

Taj se brod trenutno nalazi na četiri dana plovidbe od Marseillea.

U lipnju je taj brod izazvao diplomatsku krizu nakon što je spasio 630 migranata iz mora kod Libije i iskrcao ih u Španjolskoj nakon odbijanja Italije i Malte. Ista situacija se ponovila i u kolovozu sa 141 migrantom iskrcanim na Malti.

Pročitajte više