Francuska tuži učenicu jer je lažno optužila ravnatelja da ju je udario zbog hidžaba

Foto: EPA

Premijer Francuske rekao je da će država tužiti tinejdžericu jer je lažno optužila ravnatelja škole da ju je udario tijekom svađe zbog toga što je nosila islamsko pokrivalo za glavu.

Naime, u incidentu koji se dogodio 28. veljače ravnatelj je trima učenicama rekao da trebaju poštovati zakon i skinuti pokrivala s glave.

Dvije su poslušale, ali treća nije i došlo je do svađe tijekom koje ju je navodno udario. Ravnatelj je inzistirao da učenica skine pokrivalo za glavu unutar škole, u skladu s francuskim zakonom, prenosi BBC.

Prijetnje smrću

U danima koji su uslijedili ravnatelju su prijetili smrću na društvenim mrežama, o čemu je škola obavijestila dežurni telefon ministarstva unutarnjih poslova.

Tužitelji su rekli da su dvije osobe privedene u vezi s prijetnjama smrću. Njihov identitet nije otkriven, ali je ministarstvo obrazovanja priopćilo da nisu imali nikakve veze sa školom.

Policija je poslana u patrolu oko škole, koju je posjetila i ministrica obrazovanja Nicole Belloubet.

Nema dokaza da ju je udario

Policajci nakon svega nisu pronašli dokaze da je ravnatelj udario djevojčicu, a sada se umiješao premijer Gabriel Attal i rekao da će ona biti izvedena pred sud zbog lažnih optužbi.

"Država će uvijek stajati uz ove dužnosnike, one koji su na prvoj crti suočeni s ovim kršenjima sekularizma, ovim pokušajima islamističkog nauka u našim obrazovnim ustanovama", rekao je.

Nakon svega ravnatelj je podnio ostavku zbog prijetnji smrću na društvenim mrežama.

Ravnatelj pariške škole, čije ime nije objavljeno, u petak je kolegama poslao svoju odluku u e-poruci.

"Napokon sam donio odluku da dam otkaz na svojim funkcijama iz brige za svoju sigurnost i sigurnost establišmenta. Odlazim nakon sedam godina, bogatih i intenzivnih, provedenih uz vas, i nakon 45 godina u javnom obrazovanju", napisao je zahvalivši svojim kolegama na potpori koju su mu iskazali u protekla tri tjedna.

BBC podsjeća da je prijetnja francuskim školama shvaćena vrlo ozbiljno nakon ubojstva dvoje učitelja.

Samuelu Patyju odrubljena je glava na ulici u predgrađu Pariza 2020., a Dominique Bernard ubijen je u svojoj školi u Arrasu prije pet mjeseci.

Političari ljuti

Političari i s ljevice i s desnice izrazili su bijes što bi se karijera cijenjenog učitelja trebala okončati kampanjom mržnje na internetu.

"Ova vlada nije sposobna zaštititi naše škole", rekla je Marine Le Pen.

"To je neprihvatljivo. Kad ravnatelj odstupi zbog prijetnji smrću, to je kolektivni neuspjeh", rekao je Boris Vallaud iz Socijalističke stranke.

Pročitajte više