Francuska: U ponedjeljak hitan sastanak vlasti o antisemitizmu

FRANCUSKA će u ponedjeljak održati hitan sastanak na najvišoj razini o borbi protiv antisemitizma, nakon što je u subotu ujutro u židovskoj muškoj školi u pariškom predgrađu Gagny podmetnuta bomba, izvijestio je u nedjelju ured francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca.

Chirac će, prije nego što primi predstavnike francuske Židovske zajednice koju čini 600.000 članova, razgovarati s premijerom Jean-Pierreom Raffarinom te ministrima unutarnjih poslova, pravosuđa i obrazovanja.

U posljednjih nekoliko godina u više su navrata napadane židovske sinagoge i škole diljem Francuske, u kojoj živi najbrojnija europska zajednica židova. Napade su francuske vlasti najčešće povezivale sa siromašnim muslimanskim mladićima ogorčenima zbog izraelske politike prema palestinskim nemirima.

U požaru koji je izbio u subotu u Gagnyu kao posljedica eksplozije, nije bilo žrtava. Aneks glavne zgrade škole Merkaz Hatorah, u izgradnji, potpuno je uništen.

"Francuska Republika ne može tolerirati antisemitizam. Više nego bilo koje drugo mjesto, škole moraju biti mjesto tolerancije i poštovanja", rekao je u subotu francuski predsjednik.

Pročitajte više