Francuska u šezdesetima koristila vojnike u nuklearnim pokusima

FRANCUSKA je između 1960. i 1966. godine svoje vojnike namjerno izlagala nuklearnim eksplozijama jer je na taj način skupljala podatke o utjecaju zračenja na ljudsko tijelo. Nakon što su podaci objavljeni, francuska vlada je rekla da su pokusi bili potpuno sigurni i pod nadzorom. Prema tvrdnjama časopisa Le Parisien, vojnici su 25. travnja 1961. godine namjerno izloženi nesigurnim radnjama.

Jedan od razloga za takve pokuse je bilo "proučavanje fizičkih i psihičkih posljedica koje nuklearno oružje ima na ljudsko tijelo, sa ciljem da se dobiju podaci o potrebnoj fizičkoj i psihičkoj pripremi vojnika za eventualni nuklearni rat", navodi se u Le Parisieneu.

Francuski ministar obrane je rekao da nije upoznat s objavljenim informacijama te da je "radioaktivnost u provedenim tekstovima bila iznimno niska".

Radijaciji izloženo 300 vojnika

Neki vojni veterani su svjedočili da su tijekom eksplozija morali leći na pod i pokriti oči rukama. Tijekom izlaganja radijaciji vojnici su bili samo u donjem rublju.

Kako nadalje navodi list, takvim postupcima je 1961. godine izloženo 300 francuskih vojnika. Prema rasporedu, vojnici su nakon eksplozije morali hodati prema području na kojem je bomba eksplodirala. "Na taj način se vojnike testiralo jesu li sposobni brzo djelovati u slučaju nenadanoga napada", stoji u citatu objavljenog dokumenta.

Priča o izlaganju vojnika radijaciji dodatno je isplivala kad je francuska vlada ponudila odštetu za 4.800 preživjelih vojnih veterana koji mogu liječničkom dokumentacijom potvrditi da je njihova bolest posljedica zračenja. Prema priopćenju udruge veterana Aven, visokih 35 posto veterana boluje od nekog oblika karcinoma.

Pročitajte više