Francuska: Zabranu nošenja rupca krši tek 100 do 120 učenica

SAMO još 100 do 120 muslimanskih školarki krši zabranu nošenja muslimanskog rupca (hidžaba) u francuskim državnim školama i vodi pregovore kako bi ih smjele nastaviti nositi, a da ne budu izbačene iz škole, izjavio je u srijedu francuski ministar kulture Francois Fillon.

"Sad ih je još oko 100 do 120. Mislim da ćemo gotovo sve te djevojke uspjeti uvjeriti" da skinu rupce, izjavio je za radio Europe 1.

"Podsjetit ću vas da ih je prošle godine bilo 1200", rekao je. Francuska je u ožujku odlučila o zabrani kao protumjeri za sve veći islamistički utjecaj u manjem dijelu muslimanske mladeži.

Prošlog četvrtka Fillon je rekao kako je prvog dana školske godine rupce nosilo 240 djevojaka, ali su ih dvije trećine uklonile nakon izravnog upita. Ostale su upućene na razgovor sa školskim dužnosnicima.

Djevojkama koje i nakon otprilike dva tjedna budu odbijale skinuti rubac prijeti isključenje iz škole, nakon čega im preostaje da školovanje nastave dopisno ili u privatnim školama, nađu li mjesto.

Fillon je rekao kako su vođe francuskih muslimana "odigrali vrlo važnu ulogu u smirivanju stanja. Pridonijeli su dojmu nacionalnog jedinstva koje je bilo od velike važnosti za pozitivan ishod otmice" (dvojice francuskih novinara u Iraku Christiana Chesnota i Georgesa Malbrunota).

(Hina) xdam ydgk

Pročitajte više