Francuska želi zabraniti diskriminaciju na temelju kose ili frizure

Ilustracija: EPA

Donji dom francuskog parlamenta je danas odobrio zakonodavnu inicijativu s ciljem da se zabrani bilo kakva diskriminacija na temelju kose ili frizure.

Dok se diskriminacija na temelju kose ili frizure od ranije priznaje u Sjedinjenim Američkim Državama ili Velikoj Britaniji, to se pitanje i dalje zanemaruje u Francuskoj, rekao je Olivier Serva, zastupnik u parlamentu iz francuskog prekomorskog departmana Gvadalupe, koji je predstavio inicijativu.

Inicijativa želi izrijekom spomenuti "frizuru, boju, duljinu ili teksturu kose" u pravnim tekstovima protiv diskriminacije. Nakon što ju je odobrio Donji dom, to isto mora učiniti i Senat.

Serva je pojasnio da u Francuskoj ne postoji jasni pravni okvir koji bi se odnosio na ljude koje se diskriminira na temelju njihove kose.

Niz država i gradova u SAD-u ima sličan zakon

Američka savezna država Kalifornija je 2019. izglasala zakon za borbu protiv diskriminacije na temelju boje kose. Nakon toga, 20 saveznih država i 30 gradova u SAD-u je usvojilo slične zakone. Odbor u Ujedinjenom Kraljevstvu je predložio da kovrčava frizura ili afro-look ne bi trebala biti zabranjena u britanskim školama.

Serva je rekao da nemogućnost nošenja prirodne frizure bez ograničenja, bilo da je riječ o kovrčama ili pletenicama ili afro-looku, šteti samopoštovanju i samopouzdanju te bi moglo dovesti do diskriminacije na radnom mjestu.

Zakonodavna inicijativa se ne odnosi samo na pojedine etničke skupine, već bi služila i za zaštitu žena plave kose. Prema istraživanju provedenom u Ujedinjenom Kraljevstvu, plavuše ponekad boje svoje kose u tamnije boje kako bi djelovale inteligentnije u profesionalnom okruženju.

Pročitajte više