Francuska znanstvenica: Bin Laden je mrtav

FRANCUSKA povjesničarka i djelatnica Državnog centra za znanstvena istraživanja Ghislaine Alleaume (Gislen Alom) u intervjuu za francuski Le Figaro izjavila je kako vjeruje da je Osama bin Laden umro u afganistanskim planinama u prosincu 2001.

Alleaume je došla do zaključka da se "pravi" Bin Laden posljednji put pojavio na snimci što ju je 27. prosinca 2001. emitirala katarska tv-postaja Al-Jazeera.

"Na toj video-snimci Bin Laden djeluje umorno i vrlo je mršav. Također se čini da mu je lijeva ruka amputirana, a da bi se ta činjenica prikrila, preko ramena mu je obješena platnena torba napravljena od istog maskirnog vojnog uzorka kao i uniforma", rekla je francuska povjesničarka za Le Figaro.

Iz spomenute video-snimke Alleaume zaključuje da je Bin Laden vjerojatno ozlijeđen u američkom bombardiranju Tora Bore nakon napada Al-Qaide na New York 11. rujna. "S obzirom na higijenske uvjete u Afganistanu u to vrijeme, teško da se uspjela izbjeći amputacija ruke", smatra znanstvenica.

Od 27. prosinca 2001. nije bilo novih fotografija ni video-snimaka Bin Ladena, a audio-poruke koje mu se pripisuju mogle su se "složiti" iz ranije snimljenog materijala. Osim toga, Alleaume tvrdi da je polovinom prosinca, nedugo nakon što je video zapis snimljen, Bin Laden na arapskim internet stranicama predstavljan kao Mesija, svetac ili novi Che Guevara, čime se moglo sugerirati da više nije živ.


Pročitajte više