Francuske banke u opasnosti da postanu lak plijen stranih predatora

VELIKOJ francuskoj banci Societe Generale, koja je samo ovog mjeseca izgubila preko četvrtine svoje tržišne vrijednosti, prijeti ozbiljna opasnost da će postati metom agresivnog preuzimanja od strane neke strane banke, smatra francuski parlamentarac Jean-Pierre Balligand.

"Sve vodi ka pokušaju preuzimanja ove banke od stranaca, i to po maloj cijeni. To bi bilo klasično iskorištavanje krize eurozone, a to nije dobro za Francusku", kazao je ovaj zastupnik.

Njegove opaske podcrtavaju strah francuskih političara od gubitka nezavisnosti glavnih nacionalnih banaka, čija će sposobnost financiranja njihovih kampanja i prikupljanja sredstava biti znatno smanjena. Najveće francuske banke mnogo su izgubile na vrijednosti zog izloženosti nacionalnim dugovima grčke, Portugala, Irske i Italije, a sve je manja i njihova mogućnost da na financijskom tržištu posuđuju novac.

Moody's je danas srezao rejting Societe Generalea s Aa2 na Aa3 uz oznaku negativne perspektive. Societe Generale je treća najveća francuska banka, a njena tržišna vrijednost trenutno se procjenjuje na 13,4 milijardi eura. Za usporedbu, njujorški JP Morgan vrijedi 126,7 milijardi eura. Šef Societe Generalea prethodno je odbacio špekulacije o mogućem preuzimanju ili spajanju s nekom drugom bankom, kazavši kako to ne bi pomoglo okončanu krize.

Pročitajte više