Francuske i njemačke novine objavile spornu karikaturu Muhameda

U ZNAK solidarnosti s Danskom, koja je izložena bojkotu muslimanskih zemalja, odnosno prijetnjama muslimanskih ekstremista zbog sporne karikature danskog lista "Jyllands Posten", francuski dnevnik "France Soir" i njemački "Die Welt" su na naslovnim stranicama objavili istu tu karikaturu.

Na spornoj karikaturi se prorok Muhamed pojavljuje s turbanom u obliku bombe. S obzirom da islam zabranjuje prikazivanje Muhamedovog lika, mnogi muslimani su tu karikaturu shvatili kao smrtnu uvredu svoje vjere.

Danska je izložena bojkotu nakon što je danska vlada, navodeći vlastite zakone koji dozvoljavaju slobodu izražavnja, odbila zahtjeve vlada muslimanskih zemalja da se list i autor karikature kazni. Libija i Saudijska Arabija su povukle ambasadore iz Kopenhagena, a protiv karikature su održani prosvjedi širom islamskog svijeta.

Prijetnje su se nastavile i nakon što se uredništvo "Jyllands Postena" ispričalo svojim muslimanskim čitateljima zbog toga što je povrijedilo njihove osjećaje, iako i dalje drži da je imalo pravo objaviti karikaturu.

U međuvremenu su neki mediji u Europi popuštanje pritiscima muslimanskih fundamentalističkih krugova shvatili kao kraj vlastite slobode izražavanja i uvođenje samocenzure.

Uredništvo "France Soira" je objavljivanje karikature popratilo s naslovnicom "Imamo pravo na karikaturu Boga" i uvodnikom koji drži da nijedna vjera niti jedna povijesna ličnost ne smije biti imuna na humor i satiru.

Njemački "Die Welt" je objavio kako je "pravo na bogohulništvo" usidren u demokratskim slobodama.

Hina prenosi da je vlasnik dnevnika France Soir, francusko-egipatski poslovni čovjek Raymond Lakah otpustio predsjednika i direktora izdanja Jacquesa Lefranca nakon što je list jučer objavio karikature proroka Muhameda preuzevši ih iz danskoga dnevnika Jyllands-Posten.

U priopćenju objavljenom u srijedu Lakah navodi da je "odlučio smijeniti Jacquesa Lefranca s dužnosti glavnoga urednika u znak dubokog poštivanja religije i uvjerenja svakoga pojedinca".

Lakah se ispričao muslimanskoj zajednici i svakoj osobi koja je mogla biti šokirana.

D.A.

Pročitajte više