Francuski arheolozi otkrili nekropolu u Egiptu

SKUPINA francuskih arheologa otkrila je nekropolu staru više od četiri tisuće godina, s grobovima isklesanim u stijeni, priopćilo je u subotu egipatsko Vijeće za starine.

Ministar kulture Faruk Hosni izjavio je da se nekropola, smještena u blizini malih piramida u Saqqari, 25 kilometara južno od Kaira, sastoji od grobova koji potječu iz Stare države, zacijelo iz V. i VI. dinastije.

Skupinu predvodi Vasil Dobrev, istraživač na francuskom Institutu za orijentalnu arheologiju (IFAO).

Natpisi na jednom od sarkofaga govore da u njemu počivaju zemni ostaci svećenika Haua Nefera koji je služio obrede u nadgrobnom hramu faraona Pepija Merirea I. koji je vladao Egiptom oko 2300. prije Krista, kaže se u priopćenju za AP.

Direktor odjela za egipatske starine Zahi Hawass rekao je da je grob Haua Nefera ukrašen polikromnim prikazima svećenika u raznim prigodama, u društvu najdražih božanstava i članova obitelji. Na obojenom reljefu u vapnencu koji se vrlo dobro sačuvao, prikazan je, primjerice, sa ženom Khuti i s njihovih trinaestoro djece.

G. Hawass je potvrdio da je francuska ekipa otkrila i dvanaest čitavih kipova svećenika Knuma Hotepa načinjenih od vapnenca, u sjedećem i u uspravnom položaju.

(Hina) vrad dgk

Pročitajte više