Francuski kirurzi čovjeku presadili kompletno lice

FRANCUSKI kirurzi uspješno su izveli prvu potpunu transplantaciju lica u svijetu, na današnjem "čovjeku slonu", Pascalu Coleru.

Colerovo je lice bilo stravično deformirano Von Recklinghausenovom bolesti, koja predstavlja rijedak genetski poremećaj. Tim francuskih kirurga na čelu sa profesorom Laurentom Lantierijem, uspio je dati Coleru novo lice.

Kontroverzna operacija, koja je uključivala presađivanje lica sa mrtvog donatora na Colera i spajanje tkiva, živaca, vena i arterija, trajala je 16 sati. Coler je dan svoje operacije nazvao najsretnijim u životu.

"Operacija mi je iz temelja promijenila život. Po prvi put mogu živjeti kao normalno ljudsko biće", izjavio je Coler za medije. "Ljudi na ulici me sada drugačije gledaju. Više se ne zaustavljaju, ne zure i ne vrijeđaju me. Prihvaćaju me", nastavio je.

Godinu dana nakon operacije Colerove bolesti, koja se pojavila u njegovoj šestoj godini života, više nema. "Volio bih naći ženu, skrasiti se i imati djecu", zaključio je Coler, koji se raduje svom novom poslu računovođe, te igranju tenisa i košarke.

B.V.
Foto: Daily Telegraph

Pročitajte više