Francuski konvoj prosvjednika protiv mjera kreće u Bruxelles

Foto: EPA

STOTINE automobila, kampera i kamiona, koji su sudjelovali u prosvjednom konvoju protiv covid-propusnica u Parizu, pripremale su se u ponedjeljak put Bruxellesa, gdje ih čeka zabrana tih prosvjeda. Oko 1300 vozila iz cijele Francuske stiglo je u blizinu francuskog pograničnog grada Lillea kasno u nedjelju, prema policiji.

 

Prosvjed je jedan od nekoliko svjetskih nadahnutih sukobom vozača kamiona s vlastima u Kanadi zbog mjera ograničenja u borbi protiv pandemije covida-19. Parkirani u blizini Lillea, prosvjednici su mahali francuskim zastavama i skandirali "Nećemo odustati" i "Sloboda, sloboda".

"Ići ćemo u Bruxelles da ga pokušamo blokirati, boriti se protiv ove politike trajne kontrole", rekao je Jean-Pierre Schmit, nezaposleni 58-godišnjak koji je došao iz Toulousea.

Za Sandrine (45), koja je došla iz Lyona, vladin odgovor na korona-krizu otkrio je da "gubimo svoje slobode malo pomalo, na podmukao način". Taj novi samoproglašeni "konvoj slobode" formirao se nakon što je 97 ljudi uhićeno tijekom vikenda u Parizu, gdje su tisuće prosvjednika prkosile zabrani pokušaja blokade francuske prijestolnice.

U Francuskoj su demonstranti prosvjedovali protiv covid-propusnica potrebnih za ulazak u restorane, kafiće i mnoga druga javna mjesta, što je uvedeno kao dio mjera predsjednika Emmanuela Macrona za poticanje cijepljenja.

Granične provjere

Belgijske vlasti zabranile su sve demonstracije u glavnom gradu koje uključuju "motorna vozila" i rekle da su poduzele mjere kako bi spriječile blokiranje regije Bruxelles.

Briselska policija objavila je na društvenim mrežama upozorenje da su prosvjedi vozila zabranjeni, savjetujući da se u glavni grad ne putuje automobilom te usmjeravajući konvoje na parkirališta na rubu grada kao jedino mjesto gdje će se tolerirati statični prosvjed.

Neki sudionici sličnih prosvjeda organiziranih u Haagu također su najavili da namjeravaju otići u Belgiju. Belgijski premijer Alexander De Croo, međutim, savjetovao je prosvjednike da odustanu od planova dolaska u Bruxelles.

"Onima koji dolaze iz inozemstva kažem: pogledajte pravila u Belgiji. Nikada nismo imali pravila koja su bila preteška i nemamo ih više. Zato se žalite kod kuće", rekao je u petak. Provjere su planirane na granici, a vozila koja dolaze u glavni grad unatoč zabrani bit će preusmjerena, upozorile su belgijske vlasti.

Zračna luka Bruxelles također je savjetovala putnike da u ponedjeljak poduzmu mjere opreza i dođu vlakom zbog straha od blokiranja pristupnih cesta.

Pročitajte više