Francuski nosač aviona Charles de Gaulle ušao u borbu protiv terorista ISIS-a

Foto: FAH

FRANCUSKA je u ponedjeljak angažirala svoj jedini nosač zrakoplova Charles de Gaulle u borbi protiv Islamske države, deset dana nakon napada u Parizu, u okviru aktivnosti da se zaokruži jedinstvena protudžihadistička fronta, od Washingtona do Moskve.

Lovci-bombarderi Rafale na nosaču aviona Charles de Gaulle udarili su na ciljeve IS-a u Iraku i Siriji prvi put od raspoređivanja broda u istočnom Sredozemnom moru, u vodama ispred sirijske obale.

"Taj se angažman izravno nastavlja na napade u Parizu. Naš je cilj oslabiti IS radi konačnog uništenja", izjavio je šef glavnog vojnog stožera general Pierre de Villiers, na nosaču aviona.

"Ciljevi su uništeni"


Iako je Charles de Gaulle već bio angažiran u Iraku iz Zaljeva, od veljače do travnja, prvi put je mobiliziran u operacijama u Siriji, gdje Francuska vojno intervenira od rujna.

Ciljajući IS u njegovu uporištu u Raki, na sjeveru Sirije, lovci su udarali na "nekoliko infrastrukturnih objekata među kojima zapovjedni centar, zonu skladištenja vozila i radionice za održavanje", objavilo je francusko ministarstvo obrane.

"Ciljevi su uništeni", dodalo je ministarstvo, ističući da su u napadu sudjelovala četiri Rafalea s nosača aviona i dva francuska Miragea 2000 koja su krenula iz Jordana.

Pročitajte više