Francuski prosvjednici protiv većih cijena goriva osnovali izaslanstvo

Foto: EPA

FRANCUSKI prosvjednici protiv povišenja cijena goriva osnovali su danas izaslanstvo koje bi trebalo prenijeti zahtjeve "žutih prsluka" vlastima s kojima žele službene pregovore.

Nakon konzultacija sa simpatizerima na Facebooku, to izaslanstvo upućuje "dva glavna prijedloga" vladi - reviziju smanjenja svih poreza i osnivanje građanske skupštine za raspravu o ekološkoj tranziciji, razmatranje glasova građana i povećanje kupovne moći, naveli su "žuti prsluci" u priopćenju.

Jedina želja je da svi prijedlozi budu podastrijeti na referendum, dodaje se u tekstu objavljenom nakon novog vikenda mobilizacije i uoči govora Emmanuela Macrona koji će objasniti socijalni pakt praćenja ekološke tranzicije.

Ti zahtjevi kreću se od ukidanja Senata do smanjenja doprinosa poslodavaca, preko rasta najniže plaće i mirovina.

Vlada je desetak dana suočena sa spontanim prosvjedom protiv povišenja cijena goriva. Pokret se postupno proširio na globalnu kritiku poreza i pokrenuo manifestacije i blokade diljem Francuske.

Na dosadašnja dva skupa bilo gotovo 400.000 ljudi

Na prvom skupu 17. studenoga okupilo se 282.000 osoba, prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova. Na drugom skupu u subotu okupilo se više od 106.000 osoba, posebice na Elizejskim poljanama.

"Tražimo od predstavnika države i vlade da nas prime u razumnom roku. Bez susreta i ozbiljnih prijedloga, akcije će se nastaviti i intenzivirati", upozorili su.

Osam glasnogovornika, među kojima su i dvojica pokretača pokreta, samo su nositelji poruka, a ne vođe i donositelji odluka, precizira se u tekstu.  

Glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux je rekao da je otvoren za dijalog, ali je postavio granice.

"Ako se predlaže raspuštanje nacionalne skupštine, ostavka predsjednika republike, bojim se da nećemo moći dati pozitivan odgovor", upozorili su.

Koordinacija "žutih prsluka" podsjeća u priopćenju da osuđuje sve oblike potpunih blokada i nasilje.

Pročitajte više