Francuski socijalisti glasovali za ustav EU

FRANCUSKI socijalisti većinski su glasovali za europski ustav na internom referendumu njihove stranke (PS) organiziranom u srijedu, pokazali su prvi rezultati glasovanja objavljeni u noći sa srijede na četvrtak a kako su ih prenijele agencije Reuters i France Presse.

Prvi tajnik Socijalističke stranke (PS) Francois Hollande je proglasio uspjeh europskog ustava na internom referendumu stranke, izjavivši za agenciju France Presse da "ta pobjeda znači poziv i drugima".

Kako je izjavio Francois Rebsamen, koji je treći čovjek PS-a te kako je javila televizija LCI, europski ustav je prihvaćen s više od 55 posto glasova socijalista, dok je odaziv na referendumu bio veći od 75 posto, javljaju Reuters i France Presse.

Protivnici europskog ustava, unatoč predviđanjima da će glasovanje biti tijesno, vrlo su brzo priznali poraz nakon što su izgubili u svojoj najvažnijoj regiji Pas-de Calais gdje imaju 10 posto svojih članova.

Prema Hollandeovim riječima, uspjeh predstavlja "trostruku pobjedu" - najprije za Europu, zatim za demokraciju te za socijalističku stranku .

Oko 120.000 članova stranke koji su upisani najmanje šest mjeseci u 3.700 socijalističkih sekcija pozvani su da se izjasne o prijedlogu ustava kojeg su potpisali 29. listopada u Rimu šefovi vlada i država EU-a i koji će biti predmet referenduma u zemljama članicama.

Ovaj rezultat značit će olakšanje i konzervativnom predsjedniku Jacquesu Chiracu, koji je obećao nacionalni referendum o ustavu početkom iduće godine, prenosi Reuters.

Kako prenosi agencija France Presse, da se dogodilo da su na referendumu socijalista, glavne francuske oporbene stranke, pobijedili protivnici ustava, to bi vjerojatno potaknulo Francuze da glasuju protiv tog dokumenta na nacionalnom referendumu.

Uoči referenduma francuskih socijalista, predsjednik Europske socijalisitčke stranke (PSE) Danac Poul Nyrup Rasmussen izrazio "veliku zabrinutost" zbog moguće pobjede protivnika ustava.

"To je sjajan rezultat, ne samo za francuske socijaliste nego i za europske socijaliste te za Francusku i za cijelu Europu", rekao je Rasmussen nakon objave rezultata, a prenijela agencija Reuters.

Pobjeda europskog ustava na internom referendumu socijalističke stranke u Francuskoj je "velik korak prema putu usvajanja u cijeloj Francuskoj", izjavio je Valery Giscard DEstaing, predsjednik Europske konvencije, koja je radila na stvaranju teksta Ustava.

Pobjedu europskog ustava na socijalističkom referendumu pozdravio je i britanski ministar za Europu Denis MacShane. "Bilo koji član lijevih i socijaldemokratskih stranaka u Europi veseli se objavi ove pobjede", kazao je MacShane za France Presse.

Pročitajte više