FRANCUSKI VELEPOSLANIK U UN-U ZA SUSPENDIRANJE SANKCIJA IRAKU

Francuski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima u utorak je predložio da se odmah suspendiraju sankcije Iraku te da postupno prestane i UNov program Nafta za hranu.

Iako sve članice UN-ova Vijeća sigurnosti zagovaraju ideju završetka sankcija uvedenih Bagdadu nakon invazije na Kuvajt 1990, to je sada rezolucijama UN-a vezano uz potvrdu o iračkome razoružanju, rekao je francuski veleposlanik Jean-Marc se la Sabliere.

"Za to vrijeme mi možemo suspendirati sankcije i prilagoditi program Nafta za hranu, s time da ga postupno gasimo", rekao je nakon sastanka s glavnim UN-ovim inspektorom za naoružanje Hansom Blixom.

Američki predsjednik George W. Bush prošli je tjedan zatražio hitno ukidanje sankcija jer su američke snage svrgnule režim Sadama Huseina. No Washington to još nije predložio Ujedinjenim narodima.

Za razliku od ruskoga, francuski izaslanik nije suspendiranje sankcija povezao s povratkom UN-ovih inspektora koji bi potvrdili da u Irkau nema oružja za masovno uništavanje, što je bila odredba prošlih rezolucija Vijeća sigurnosti.

Pročitajte više