Francuski željezničari počeli 36-satni štrajk

Radnici francuskih željeznica počeli su u utorak kasno navečer 36satni štrajk koji će izazvati velike poremećaje u željezničkom prometu u cijeloj zemlji, a nezadovoljni vladinim mjerama na štrajk se odlučuju i zaposlenici francuske pošte, javnog sektora te učitelji. L

Francuska državna željeznica SNCF objavila je da će prema voznome redu prometovati tek svaki četvrti vlak tijekom štrajka a redovito bi trebali voziti samo međunarodni vlakovi kakav je Eurostar koji povezuje Pariz s Londonom, odnosno Thalys na relaciji Pariz-Bruxelles.

Štrajk je organiziran na poziv sindikata predstavnika 168.000 zaposlenika francuskih željeznica koji strahuju da bi vladine mjere za SNCF u 2005., mogle dovesti do gubitka 3.500 radnih mjesta.

U utorak su s prekidima raditi počeli i poštanski djelatnici, nezadovoljni vladinim planom privatizacije poštanskih službi.

Nakon neuspjelih pregovora o plaći za četvrtak su jednodnevni prekid rada i prosvjed sazvali sindikati koji zastupaju oko 5 milijuna zaposlenika u francuskom javnom sektoru.

Konačno, za četvrtak su jednodnevni štrajk najavili i francuski učitelji ne bi li prisilili vladu da odustane od novog zakona o obrazovanju.

(Hina) xrt yrt

Pročitajte više