Francuzi danas biraju predsjednika

FRANCUSKI GLASAČI danas odlaze na birališta kako bi po osmi put otkako u Francuskoj postoji Peta republika izabrali predsjednika, pri čemu većina medija smatra kako je riječ o jednim od najneizvjesnijih predsjedničkih utrka u suvremenoj povijesti.

Svi se slažu kako nema skoro nikakve mogućnosti da će se predsjednik formalno izabrati danas, odnosno u prvom krugu, s obzirom da nijednom od 12 kandidata ankete ne predviđaju da će uspjeti probiti plafon od 50 % glasova te tako izbjeći drugi krug koji se ima održati 6. svibnja.

Međutim, nakon što se danas prebroje rezultati, ishod bi mogao biti nešto malo izvjesniji,  s obzirom da je volju francuskih birača nešto lakše predvidjeti kada se za dva tjedan budu suočavala samo dva kandidata. Problem je u tome što danas još uvijek nije posve sigurno koja će ta dva kandidata biti, odnosno tko će se suočiti s trenutnim predvodnikom utrke, desničarskim kandidatom i bivšim ministrom unutarnjih poslova Nicolasom Sarkozyjem.

Naime, francuska a i svjetska javnost je još uvijek pod snažnim dojmom onoga što se dogodilo prije pet godina kada su ankete govorile jedno, a birači rekli nešto sasvim drugo.Tada je današnji predsjednik Jacques Chirac umjesto sa socijalističkom vođom Lionelom Jospinom morao suočiti s ultradesničarom Jean-Marie Le Penom i tako natjerati francuske ljevičarske birače da u drugom krugu "začepe nos", daju mu glas i tako osiguraju još jedan mandat.

Ako se iznenađenje ne ponovi ovaj put, to bi Sarkozyju dalo itekako razloga za zadovoljstvo, jer mu trenutne ankete - prema kojima u drugi krug ide socijalistička kandidatkinja Segolene Royal - daju jasnu prednost u drugom krugu. Royal, koja je prije same kampanje bila miljenicom francuskih i svjetskih medija, tijekom same utrke je napravila seriju fatalnih gafova koju su je diskreditirali u očima većine francuskih birača, pa je drugi krug najviše što francuski politički analitičari od nje očekuju.

Međutim, Sarkozyju bi problem mogao biti ukoliko francuski birači malo pretjeraju prilikom okretanja leđa Segolene Royal, s obzirom na trećeg kandidata Francoisa Bayroua, blagoglagoljivog centrista koji kombinacijom liberalno-ljevičarske retorike i konzervativnog životnog stila osvaja glasove svih onih kojima je već dosta tradicionalne podjele francuskog političkog života na ljevicu i desnicu. Bayrou se nalazi na trećem mjestu, a prije nekoliko mjeseci je neko vrijeme bio na drugom. Ukoliko Bayrou uđe u drugi krug protiv Sarkozyja, sadašnji favorit postaje autsajder s obzirom da će mu se prikloniti razočarani birači ljevice.

S druge strane nije isključeno ni da će Le Pen, koji za nekoliko postotaka zaostaje i za Royal i za Bayrouom, ponoviti svoj pothvat od prije pet godina, odnosno izbaciti favorita iz prvog kruga. Većina se slaže da će, ako se to dogodi, to najvjerojatnije biti Royal. Međutim, i Sarkozyev izborni stožer zabrinut zbog mogućnosti da neredi u predgrađima i sve veće neraspoloženje prema imigrantima skrenu izbornu vodu na mlin ekstremne desnice, pa je zato bivši ministar poznat po "čvrstorukaškom" odnosu prema stranim, uglavnom, muslimanskim imigrantima, radikalizirao svoju retoriku. To isto je, na užas svojih liberalnih i ljevičarskih pristaša, učinila i Royal, inzistirajući na tome da se na svakoj obiteljskoj kući vijori francuska trobojnica.

Sarkozy (na slici) je posljednji dan kampanje, između ostalog, proveo jašući konja u gradu Saintes-Marie de la Mer. Hoće li sljedećih dana, tjedana i godina imati razloga da se osjeća kao na konju, vidjet će se večeras iza 20 sati kada se budu objavile prve projekcije izbornih rezultata.

D.A.
Foto:AFP

Pročitajte više