Francuzi poručili Iranu: Zaustavite balistički program s nuklearnim oružjem

Foto: EPA

FRANCUSKA je pozvala Iran da odmah zaustavi sve aktivnosti povezane s balističkim projektilima koji mogu nositi nuklearne glave, nakon što je Teheran najavio da bi narednih tjedana mogao u orbitu poslati dva satelita. 

"Francuska podsjeća da iranski program projektila nije u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 2231", kazala je glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova Agnes von der Muhll. 

"Iran se poziva da odmah zaustavi sve aktivnosti povezane s balističkim projektilima projektiranim da nose nuklearne glave, što uključuje testiranje tehnologije balističkih projektila", rekla je. 

Rouhani rekao da će dva iranska satelita biti poslana u svemir raketama

Von der Muhll je time odgovorila na izjavu iranskog predsjednika Hassana Rouhanija koji je u četvrtak rekao kako će dva iranska satelita biti poslana u svemir raketama. 

Teheran je odgovorio Francuskoj da prestane ponavljati "neodgovorne i netočne" tvrdnje oko iranskog rada na projektilima koje su davale države protivnice nuklearnog sporazuma između Irana i šest svjetskih sila iz 2015., prenosi iranska državna televizija. 

"Iranski domaći obrambeni program projektila je prirodno pravo iranskog naroda", poručio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Qasemi, dodavši kako taj program nije kršenje rezolucije 2231. 

Pročitajte više