Le Monde bolje razumije što se događa od Kolinde: "Hrvatski navijači se bore protiv mafijaša"

Screenshot: Le Monde

KULTNI francuski časopis Le Monde u utorak je objavio tekst za tiskano izdanje za srijedu u kojem analiziraju što je pravi uzrok nereda hrvatskih navijača Saint-Etienneu, javlja n1info. Naslov teksta Le Monda je "Hrvatski navijači prokazuju mafijaški sustav svog saveza“ što pokazuje da i Francuzi vrlo dobro razumiju što se zapravo događa u hrvatskom nogometu.


Za Loica Tregouresa, doktoranda na sveuilištu Lille-II, znanstvenog istraživača specijaliziranog za Balkan i navijačke skupine tog područja, bacanje baklji u teren na utakmici protiv Češke je način koji su neki hrvatski navijači našli kako bi prokazali korupciju svog saveza.

Mafijaški nogometni savez

"Hrvatski građanin, ne samo navijač, poznaje funkcioniranje mafijaškog sustava nacionalnog nogometnog saveza. Oduševljenje reprezentacijom je opalo od devedesetih godina i trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu 1998. godine. Pojavio se izazov kako obznaniti situaciju izvan hrvatskih granica, pod cijenu čak i da se cijela ekipa stavi u poteškoće. Hrvatski savez je onaj kojeg je UEFA najviše kažnjavala. To je cilj navijača koji su inicijatori ovih provokacija", rekao je Tregoures za Le Monde.

Na pitanje zbog čega taj sustav naziva mafijaškim, francuski je znanstvenik jasno odgovorio da je izvor problema u jednom čovjeku.

Sve zbog jednog čovjeka

"Jedan čovjek, Zdravko Mamić, kontrolira kako saveztako i klub iz glavnog grada, Dinamo Zagreb. On je zamjenik predsjednika saveza, a na njegovo je čelo stavio bivšeg velikog igrača Davora Šukera. Ovaj posljednji ni o čemu ne odlučuje, on je marioneta. U Dinamu je Zdravko Mamić bio izvršni direktor. On je danas, takozvani specijalni savjetnik. Njegov brat, Zoran, trener je Dinama. Njegov sin, Mario, vodi poduzeće za menadžement igrača. Kao voditelj kluba, Mamić određuje plaću koju daje igračima, a kad ih proda, on odlučuje o postotku koji će im uzeti jer su igrači pod ugovorom s njegovim sinom. Njegov utjecaj seže do selekcije i optužuje ga se da se njome služi kako bi podizao vrijednost nekih svojih igrača. U srpnju 2015. bio je uhićen zbog pranja novca i utaje. Taj bi postupak trebao početi u rujnu", rekao je Tregoures i pojasnio da je bivša hrvatska Vlada donijela Zakon o sportu.

Kolindine izjave su opasne


"Međutim, Savez se izuzeo od primjene tog zakona. Vlada koju je vodila stranka HDZ (Hrvatska demokratska zajednica, nacionalistička stranka) u petak je na sam dan utakmice pala, a ta stranka ništa nije učinila da bi zakon primjenjivala. Postoje snažne veze između Zdravka Mamića i te stranke, kojoj također pripada i sadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović", jasan je francuski znanstvenik.

On Kolindino trabunjanje o navijačima kao neprijateljima Hrvatske i orjunašima naziva opasnima.

"Ovi su nazivi smiješni i opasni. Hrvatska selekcija ima predivne igrače i to je vrlo lijepi izlog za Hrvatsku. No problem je u tome što ona predstavlja stablo kojim se želi prikriti sustav hrvatskog nogometa. Mamić je uostalom bio nazočan u ložama na stadionu Geoffroy-Guichard tijekom incidenata", rekao je Tregoures.

Logika žrtve

"Kod tih fanova koji bacaju dimne naprave, prisutna je shizofrenična logika žrtve. Oni vole svoj tim i svjesni su da mu nanose štetu. Ali oni to čine kako bi privukli pozornost. Možemo i relativizirati: bacati pirotehničke naprave i prekinuti utakmicu tijekom četiri minute nije nasilje. Epizoda s petardom, koja je eksplodirala blizu čuvara na igralištu, bila je nesreća. A osim toga, da je Hrvatska dobila utakmicu, ton komentiranja bio bi različit. U svakom slučaju, nazvati ih huliganima znači da se cijelu situaciju uopće ne razumije", dodao je Tregoures koji ne smatra da će doći do novih nereda.

Pročitajte više