Frane Mitrović sve bolesniji: Tko će prije, sud ili zastara?

VRŠITELJ dužnosti dekana splitskog Pomorskog fakulteta Frane Mitrović sve je bolesniji. Nakon što je jednu odgodu u suđenju za peglanje kartice Jadroplova dobio na račun vode u koljenu, čini se da bi zbog bolesne noge moglo biti otkazano još jedno ročište.

Naime, Mitrović je sudu poslao novi liječnički nalaz, prema kojem se stanje zakompliciralo. Što sad, pita se i sutkinja Maria Majić. Već jednom je naložila sudskom vještaku patologu Antoniju Alujeviću da ustanovi je li Mitrović raspravno sposoban. Ispalo je da nije. Novi nalazi ne ulijevaju neku nadu da bi se Mitrović mogao pojaviti na suđenju 18. veljače.

Brz i okretan, a ne može do suda?!

Čudi boležljivost dekana Mitrovića, jer ga je Index prije mjesec dana uhvatio kako uživa na suncem obasjanom balkonu stana na Mejama. Vidjevši da je u meti objektiva Mitrović je toliko brzo nestao iza zida da je stvarno nejasno kako može na račun svoje pokretljivosti izigravati strpljenje suda.

Sutkinja Majić privela je kraju postupak koji se vodi protiv Mitrovića i direktora Jadroplova Nikše Giovanellija. Preostalo je uzeti obrane okrivljenika te donijeti presudu. Očito je da Mitrović kupuje vrijeme i želi nekako dogurati do zastare, koja nastupa 2017. godine.

Predmet se tako "melja" po splitskom sudu već dobrih 10-ak godina. Slučaj je privukao i pažnju Željka Jovanovića, šefa antikorupcijskog vijeća. Ne ide mu u glavu zašto nema presude. 

Poslovna kartica za privatne tričarije

Ispao je problem što je Mitrović poslovnu karticu Jadroplova za vrijeme svoje konzularne službe u Milanu peglao za privatne potrebe. Spiskao je tako nekih pola milijuna kuna na osobne tričarije. U to doba Mitrović je uživao blagodati člana Nadzornog odbora Jadroplova, nakon što je na čelu Splitske banke odradio par važnih projekata, poput prepuštanja Slobodne Dalmacije Miroslavu Kutli.

Unatoč kaznenom postupku, ljetos je dobio podršku Fakultetskog vijeća za mjesto dekana Pomorskog fakulteta. Senat ga ipak nije pustio pa su ga na faksu imenovali vršiteljem dužnosti. Kako može do Fakulteta, a ne može do suda?

Pročitajte više