Franjevačke zajednice upozoravaju na opasnost od privatizacije voda

Vijeće franjevačkih zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine poslalo je danas Vladi i Saboru otvoreno pismo pozivajući ih da stave moratorij na dodjelu koncesija za gospodarenje vodom i zbrinjavanje otpadnih voda do utvrđivanja dugoročne strategije s tim u vezi.

Na sastanku o pitkoj vodi, održanom danas u Zagrebu, franjevačke zajednice upozorile su na opasnost od privatizacije.

"Dodjela koncesija na vodama i javnom dobru te zbrinjavanje otpadnih voda odvija se tajno, što čini upitnim njihovo opće i društveno javno dobro. Slično projektu 'Družba Adria', i u tome se očituje nedostatak jasne gospodarsko-političke vizije o održivom razvoju i pravednom gospodarenju tom strateški važnim blagom i za Hrvatsku i za čovječanstvo u cjelini", kaže se u pismu.

Mnogo je primjera općeg kolapsa vodoopskrbe u svijetu nakon privatizacije vode. U svim je slučajevima riječ o stranim tvrtkama koje do koncesija dolaze zahvaljujući međunarodnim monetarnim ustanovama, koje svoje zajmove siromašnim zemljama uvjetuju "donošenjem legislative koja omogućuje privatizaciju, među ostalim i vodnih sustava", upozorava se u pismu.

"Potrebno je izraditi jasnu strategiju zaštite vodnoga blaga, a koncesije za opskrbu pitkom vodom davati uz obvezne javne natječaje. Također, strategije gospodarenja vodama, a posebno strategije zaštite vodnoga blaga i zbrinjavanja otpadnih voda potrebno je izraditi u suradnji sa susjednim zemljama, naročito Bosnom i Hercegovinom, s kojom je Hrvatska, osobito u sklopu te problematike, na poseban način povezana", kaže se u pismu.

Ova inicijativa, kako se ističe u otvorenom pismu Vijeća franjevačkih zajednica, potaknuta je sviješću o potrebi ekološke pravednosti i solidarnosti s najsiromašnijima u državi, koji su redovito prve i najveće žrtve loših i krivih postupaka državnih, gospodarskih i drugih društvenih struktura.

Na sastanku su sudjelovali i Franjevački svjetovni red, Franjevačka mladež i Franjevački institut za kulturu mira, priopćeno je iz Vijeća franjevačkih zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

(Hina) pp yjn

Pročitajte više