Franjevci ustali protiv aktualizacije projekta Družba Adrija

NAKON jučerašnjeg sastanka premijerke Jadranke Kosor i njezina ruskog kolege Vladimira Putina, premijerka je naglasila da su uklonjene sve prepreke realizaciji kontroverznoga projekta Družba Adrija. Danas je na tu premijerkinu izjavu burno reagirao Franjevački svjetovni red.

"Zgroženi najavom ponovnog oživljavanja projekta “Družba Adria” i potpuno neargumentiranim izjavama predsjednice Vlade Republike Hrvatske o navodnom rješenju svih ekoloških problema povezanih s ovim projektom, ovim putem želimo izraziti svoju zabrinutost zbog aktualizacije štetnog projekta kojim bi se ruska nafta izvozila preko naftnog terminala u Omišlju. Iako je od posljednjih ozbiljnijih pokušaja ostvarenja toga projekta prošlo više od pet godina, mi taj projekt nismo zaboravili te ga i dalje smatramo neprihvatljivim.

Tko se usuđuje zagovarati ruske interese za samo 100 milijuna dolara?

Prije svega, jasno nam je da projekt Družba Adria nije zadovoljio na procjeni Studije utjecaja na okoliš, ali nam nije jasno zašto Vlada Republike Hrvatske nakon te procjene nije odustala od toga projekta. Naime, utvrđeno je da bi njegovo ostvarenje na mnoge načine Hrvatsku izložilo velikim rizicima koji bi ugrozili i okoliš i gospodarske djelatnosti usko povezane s čistim okolišem kao i cjelokupni život na krškim područjima i na Jadranu.

Pitamo se stoga tko se onda može usuditi zagovarati ruske interese od kojih bi Hrvatska (ili JANAF?) zaradila svega 20 do 100 milijuna dolara? Pitamo se također, što se to u međuvremenu dogodilo da je gospođa Kosor od velike protivnice projekta Družba Adria, tijekom predsjedničke kampanje 2004., postala njegovom velikom zagovornicom? Bez obzira na argumente povećane strateške potrebe za energentima, zar se smanjila osjetljivost krškog područja na istjecanje nafte? Zar balastne vode i biološka raznolikost podmorja koje bi one neizbježno ugrozile nisu više problem? Kako će se smanjiti utjecaj toksičnih plinova, koji se oslobađaju tijekom ukrcaja nafte, na zdravlje stanovnika Omišlja? Ima li Hrvatska alternativu za čisto more i ljude koji u priobalju od njega žive?

Traži se nova Studija utjecaja na okoliš

Nedavni događaji u Meksičkom zaljevu morali bi nam biti dovoljno snažna opomena o besmislenosti trke za profitima koji su neusporedivi s eventualnom gospodarskom štetom. Isto tako, moramo upitati tko će preuzeti odgovornost za eventualno nasukavanje, ne trajekta Marko Polo, nego u ovom slučaju nekog jadranskog tankera Prestige ili Exxon Valdez?

Konačno, sve da je i navodno izmijenjeni projekt Družba Adria bitno drukčiji od onoga za koji je rađena Studija utjecaja na okoliš, u što ne vjerujemo, smatramo da se za projekt mora izraditi nova Studija utjecaja na okoliš i o tome provesti široka i transparentna javna rasprava, i to ćemo i tražiti. U tom smislu, suluda je i nedopustiva namjera, o kojoj doznajemo iz medija, da projekt profunkcionira već krajem ove godine.

U svakom slučaju, aktualnim obnašateljima vlasti u Hrvatskoj, kojima smo na izborima dali povjerenje, ali ne i odriješene ruke da slobodno i bez ikakve odgovornosti zadovoljavaju svoje privatne interese služeći se općim dobrima, ne dozvoljavamo da u ime nas, hrvatskih građana, prihvate i stave u funkciju projekt koji su stručnjaci ocijenili štetnim i nepovoljnim za Hrvatsku i koji bi u slučaju realizacije imao dalekosežne opasne posljedice za zdravlje ljudi i za prirodna bogatstva.", stoji u priopćenju Franjevačkog svjetovnog reda.

Pročitajte više