Frank: Gotovina je glavna prepreka

SJEDINJENE Države neizručivanje generala Gotovine smatraju glavnom preprekom u približavanju Hrvatske euroatlantskim integracijama, a sva ostala pitanja nemaju toliku težinu, rekao je u četvrtak američki veleposlanik Ralph Frank u Zagrebu.

Tjednik Globus objavio je u broju od petka tekst s podnaslovom: "Vlada SAD-a zatražila je od svih članica EU-a da ne odrede datum početka pregovora s Vladom u Zagrebu zbog slučaja Gotovina".

U tekstu se kaže da je iz Washingtona svim članicama EU-a upućeno pismo kojim se traži odgoda početka pregovora, a Bijela kuća svoj zahtjev, prema pisanju Globusa, obrazlaže tvrdnjom da Zagreb ne ulaže dovoljno napora da uhiti i izruči odbjegloga generala Hrvatske vojske Antu Gotovinu koji je pred Međunarodnim sudom optužen za ratne zločine.

"Pitanje statusa generala Gotovine glavno je pitanje u vezi s euroatlantskim institucijama. Postoji cijeli niz drugih tema o kojima redovito razgovaramo s vladom i s predsjednikom, nijedna od njih nije uzrok znatnih poteškoća u našim odnosima", rekao je Frank spomenuvši i pitanje hrvatskoga odbijanja slanja vojske u Irak i potpisivanja sporazuma o neizručivanju američkih vojnika Stalnome međunarodnome kaznenom sudu.

"Stav vlade SAD-a dosljedan je: mi smatramo da se general Gotovina mora predati Haagu i ondje iznijeti svoju obranu. Potpuna suradnja s Haagom preduvjet je za priključenje euroatlantskim institucijama", rekao je veleposlanik Ralph Frank koji je ad hoc organiziranu konferenciju za novinare obrazložio željom da "ispravi neke naslove i komentare" u današnjim hrvatskim novinama.

EU i SAD jedinstveni su oko potrebe da Hrvatska uđe u Uniju, a slažu se i oko potrebe da Hrvatska u potpunosti ispuni svoje međunarodne obveze želi li postati odgovoran partner u zajednici naroda, rekao je američki veleposlanik. "Punu suradnju s ICTY-jem mi smatramo jednom od tih međunarodnih obveza" rekao je Frank.

"S članstvom u EU-u doći će i povjerenje u Hrvatsku kao odgovornu članicu međunarodne zajednice, doći će i ulaganja, radna mjesta i zapošljavanje te prosperitet Hrvatske i stabilnost u regiji", rekao je veleposlanik Frank.

Postoje razlike u shvaćanju "potpune suradnje", dodao je. Članice EU-a međusobno imaju različita mišljenja o tome što je potpuna suradnja.

"Mišljenja u EU različita su, a i u odnosu na SAD, o tome što je puna suradnja", rekao je. "Kad je u pitanju članstvo, EU će odlučiti na koji su način ta pitanja povezana ili nisu", rekao je Frank i dodao: "Mi vjerujemo da je puna suradnja s ICTY-jem karta za euroatlantske institucije".

Na novinarsko pitanje znači li to da američke vlasti ne vjeruju hrvatskima koje tvrde da ne znaju gdje je Gotovina, veleposlanik je rekao da "Sjedinjenim Državama nije važno gdje se Gotovina nalazi" te da "Hrvatska ima dužnost pronaći Gotovinu.

Hrvatske vlasti imaju najbolji pristup podacima o tome tko ga podržava, kako se financira, kako komunicira. Nijedna druga zemlja nema tu odgovornost, samo Hrvatska", rekao je Frank.

Foto: FAH

Pročitajte više