Frank: Nismo tražili posebne postupke u gospićkom slučaju

AMERIČKI veleposlanik Ralph Frank rekao je kako od hrvatskih vlasti nije tražio posebne postupke u slučaju navodnog silovanja američke košarkašice u Gospiću, nego neovisnu istragu i poštivanje pravne države.

"To je vrlo važno pitanje poštivanja pravne države. Ponašanje vlasti u ovom slučaju bilo je neprihvatljivo" - rekao je Frank novinarima u svojoj rezidenciji u Zagrebu.

Zbog sumnje da je 13. travnja silovao 28-godišnju američku košarkašicu Košarkaškog kluba Gospić-Industrogradnje, policija je prošloga tjedna uhitila 57-godišnjeg J.M. iz Bilaja. Košarkašica ga je prijavila policiji da je usred dana pokucao na vrata njezine hotelske sobe i silovao ju.

Frank se prošloga tjedna zbog tog slučaja sastao s ministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt i državnim tajnikom MUP-a Ivicom Buconjićem, a danas je objasnio da je visokim vladinim dužnosnicima prenio nezadovoljstvo tretiranjem slučaja u lokalnoj gospićkoj policiji, osobito objavljivanjem imena i prezimena navodno silovane košarkašice i medicinskih podataka s eksplicitnim detaljima silovanja.

"Ovdje se radi o američkoj košarkašici i vašoj gošći, a žrtva napada mogla je biti sestra, majka ili supruga u bilo kojoj hrvatskoj obitelji" - rekao je američki veleposlanik. Frank je potvrdio da se navodno silovana košarkašica sama javila američkom veleposlanstvu.

Posao veleposlanstava je zaštititi američke državljane u inozemstvu i po istoj bi proceduri postupio bilo koji američki veleposlanik u bilo kojoj državi na svijetu, kazao je. Dodao je da, koliko zna, o tom slučaju nisu pisali američki mediji.

Kada je o praćenju slučaja o hrvatskim medijima riječ, američki veleposlanik smatra da neki nisu smjeli prenijeti medicinske nalaze i identitet žrtve, unatoč tome što ih je objavila policija. No, ipak smatra da su mediji odigrali važnu ulogu u otkrivanju incidenta i fokusirali se na najvažnije pitanje, a to je poštivanje pravne države i položaj žene u društvu.

Američki veleposlanik istaknuo je da je američka košarkašica, koja je nedugo nakon izbijanja afere napustila Hrvatsku, spremna vratiti se u Hrvatsku, podastrijeti dokaze protiv osumnjičenog i svjedočiti pred sudom.

Pozitivno je ocijenio premještanje slučaja s gospićkog na riječko državno odvjetništvo i izrazio nadu u neovisnu istragu i pošten proces osumnjičenom silovatelju.

Pročitajte više